Wild growing edible mushroom Pleurotus ostreatus (Jacq.)P. Kumm from Serbia: a potential candidate for functional food
Samonikla jestiva makromiceta Pleurotus ostreatus (Jacq.)P. Kumm sa teritorije Srbije: potencijalni kandidat za funkcionalnu hranu
2018
Аутори:
Petrović, JovanaHeleno, Sandrina A.
Barros, Lillian
Ferreira, Isabel
Glamočlija, Jasmina
Soković, Marina
Остала ауторства
Soković, MarinaTešić, Živoslav
Тип документа:
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
,
© 2018 by the University of Belgrade
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт:
Interesovanje za povezanost lošeg načina ishrane i etiologije i razvoja različitih oboljenja ljudi dovelo je do porasta
broja naučnih studija koje se bave mogućnostima konzumiranja određene hrane kao leka. Faktori koji tome doprinose
uključuju brz napredak nauke i tehnologije, kao i povećanje svesti potrošača da kvalitetna ishrana koristi zdravlju u
čemu funkcionalna hrana zauzima važno mesto. Samonikla bukovača P. ostreatus se tradicionalno koristi kao hrana,
pa je zbog toga izabrana za detaljnu hemijsku karakterizaciju (profil nutrijenata i odabranih metabolita). Pored toga,
procenjena je i sposobnost metanolnog ekstrakta bazidiokarpa ove gljive da inhibira in vitro rast odabranih patogenih
mikroorganizama u cilju procene funkcionalnih svojstava koja mogu doprineti zdravlju korisnika. Dobijeni rezultati
su pokazali da su ugljeni hidrati dominantni nutrijenti, a za njima slede proteini i masti. Od prostih šećera, trehaloza
je prisutna u znatnoj količini, dok su glukoza i fruktoza prisutne u manjoj meri. Zahvaljujući niskoj energetskoj
vrednosti, plodonosna tela bukovače predstavljaju zdravu, niskokaloričnu hranu koja može biti preporučena za
svakodnevno konzumiranje. Analiza metabolita je pokazala prisustvo α-tokoferola, oksalne, jabučne, limunske,
fumarne kao i p-hidroksibenzoeve kiseline. Rezultati antibakterijske aktivnosti metanolnog ekstrakta ukazali su
njegovo moćno inhibitorno delovanje na rast osam vrsta bakterija, među kojima je Pseudomonas aeruginosa bila
najosetljivija. Uzevši u obzir dobijene rezultate analize nutrijenata i energetske vrednosti, prisustvo različitih
metabolita (fenolnih i organskih kiselina, kao i tokoferola) i antibakterijsku aktivnost, bukovača se može smatrati
kandidatom za funkcionalnu hranu ili izvorom funkcionalnih sastojaka koji će biti korišćeni za razvoj novih,
obogaćenih prehrambenih proizvoda.
Финансирање / пројекти:
- Карактеризација и примена метаболита гљива и утврђивање потенцијала нових биофунгицида (RS-MESTD-Basic Research (BR or ON)-173032)
У:
- Soković M, Tešić Ž, editors. Unifood conference: Programme & Book of Abstracts; 2018 Oct 5-6; Belgrade, Serbia. Belgrade: University of Belgrade; 2018. BKH13 / FQS13 U/O