Poređenje antimikrobne aktivnosti ekstrakta biljke Arthemisia absinthium (pelin) sa aktivnošću komercijalnih likera
Comparison of antimicrobial potential of Arthemisia absinthium (wormwood) extract with the activity of commercial liqueurs with wormwood flavor
2018
Преузимање 🢃
Аутори:
Ivanov, MarijaStojković, Dejan
Kostić, Marina
Miletić, Milica
Ćirić, Ana
Petrović, Jovana
Glamočlija, Jasmina
Soković, Marina
Остала ауторства
Soković, MarinaTešić, Živoslav
Тип документа:
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
,
© 2018 by the University of Belgrade
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт:
Arthemisia absinthium L., pelin, je višegodišnja žbunasta biljka sa brojnim lekovitim svojstvima. Pelinkovac je naziv
za likere sa 28% alkohola, nazvane tako po pelinu koji im daje aromu. Ispitani su likeri Pelinkovac (Slatka kuća,
Kragujevac, Srbija - SK) i Gorki List (Neodoljivo bilje, Subotica, Srbija - GL). Kako bi utvrdili da li dodatno
dodavanje pelina u likere može povećati njihovo korisno dejstvo, mikrodilucionom metodom je ispitana njihova
antimikrobna aktivnost i poređena sa rastvorom pelina u 28% etanolu (PE). Korišćeni su mikroorganizmi izolovani iz
usne duplje pacijenata, gljive C. albicans, C. glabrata i C. krusei i bakterije S. pyogenes i E. faecalis. Najbolju
antifungalnu aktivnost je pokazao PE sa minimalnom inhibitornom koncentracijom (MIK) 0.17 mg/mL. Likeri su
imali sličnu antifungalnu aktivnost sa MIK (4.19–17.32 mg/mL). Najosetljiviji je bio klinički izolat C. glabrata, potom
sojevi C. albicans (3 klinička izolata i jedan referentni soj C. albicans ATCC 10231), dok je najotporniji bio C. krusei
(2 klinička izolata). Najbolju antibakterijsku aktivnost ispoljio je PE (MIK 0.34-1.36 mg/mL), a soj E. faecalis je bio
osetljiviji od S. pyogenes. U sprečavanju formiranja biofilma C. albicans najefikasniji je SK (48.2% inhibicije), GL
(43.6%), PE (26.4%). Formiranje biofilma E. faecalis bilo je redukovano za 86.0% sa SK, 74.6% (GL), odnosno
13.6% sa PE. Biofilm S. spyogenes je bio rezistentniji, GL nije sprečio njegovo formiranje, SK je sprečio za 10.3%
dok ga je PE redukovao za 74.5%. Oba likera mogu da spreče rast ispitanih mikroorganizama in vitro, ali je SK bolji
u sprečavanju njihovog grupisanja, te bi se unapređivanju njegovog sadržaja moglo doprineti, naročito dodavanjem
pelina koji se pokazao kao jak antimikrobni agens.
Финансирање / пројекти:
- Карактеризација и примена метаболита гљива и утврђивање потенцијала нових биофунгицида (RS-MESTD-Basic Research (BR or ON)-173032)
У:
- Soković M, Tešić Ž, editors. Unifood conference: Programme & Book of Abstracts; 2018 Oct 5-6; Belgrade, Serbia. Belgrade: University of Belgrade; 2018. BKHP68 / FQSP68.