Koncentracija antioksidacionih komponenti i lipidnih peroksida u jetri i mišićima oslića (Merluccius merluccius L.) iz Jadranskog mora
Concentration of antioxidant compounds and lipid peroxidation in the liver and white muscle of hake (Merluccius merluccius L.) in the Adriatic sea
2008
Autori:
Ognjanović, Branka I.Đorđević, Nataša Z.
Gavrilović, Branka
Despotović, Svetlana
Žikić, Radoslav V.
Štajn, Andraš Š.
Saičić, Zorica
Tip dokumenta:
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
,
@ by the Serbian Biological Society
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt:
Tokom 2003. godine uzorkovane su jedinke morske ribe - oslića (Merluccius merluccius L.) iz voda sa lokaliteta Platamuni i Valdanos (Crna Gora, južni Jadran) u prolećnom periodu. Dobijeni rezultati su pokazali veće koncentracije LP, Vit Ci Vit E u jetri oslića u odnosu na belo mišićno tkivo. Koncentracija LP je bila veća, a Vit E manja u oba ispitivana tkiva oslića u vodama lokaliteta Valdanos u poređenju sa Platamuni. Ovakve promene parametara oksidacionog stresa posledica su promena temperature, kao i povećanih koncentracija nitrita, nitrata i deterdženata u vodama lokaliteta Valdanos u odnosu na Platamune.
Ključne reči:
Vitamin C; vitamin E; lipid peroxidation; hake; Montenegro; Adriatic SeaIzvor:
Archives of Biological Sciences, 2008, 60, 4, 601-607
DOI: 10.2298/ABS0804601O
ISSN: 0354-4664