Biološki značaj selena - važan faktor visoko kvalitetne hrane
![](/themes/MirageIBISS//images/openAccess.png)
2002
Authors:
Žikić, Radoslav V.Ognjanović, Branka
Štajn, Andraš Š.
Pavlović, Slađan
![](/themes/MirageIBISS/images/orcid.png)
Saičić, Zorica
![](/themes/MirageIBISS/images/orcid.png)
Petrović, Vojislav M.
Document Type:
Conference object (Published version)
![](/themes/MirageIBISS//images/creativecommons/arr.png)
©2002 by the Organizacioni odbor "Ekološke istine 2002"
Metadata
Show full item recordAbstract:
Postojeci medjunarodni propisi, standardi i direktive koji se odnose na kvalitet harne su dobrim delom ugradjeni u jugoslovensko zakonodavstvo i propise. Njihovo dosledno postovanje je neophodno ne samo zbog zadovoljenja kvaliteta hrane koja se distribuira na domacem tzistu vec je i preduslov nase uspesne izvome orijemacije i konkurenmosti na inostranom trzistu prehrambenih proizvoda. Istrazivanja oksidacione stabilnosti hrane koja se sprovode u mnogim istrazivackim laboratorijama u svetu namecu potrebu uvodjenja novih kriterijuma i standarda koji bi obuhvatili i odredjivanje antioksidacionih komponenata u hrani. Rezultati dobijeni u nasim istrazivanjima pokazuju da naknadnim dodavanjem pojedinih komponenata antioksidacionog sistema (selen) moze znacajno da se poveca ukupni nivo ostalih antioksidanata u tkivima eksperimentalnih zivotinja.
Keywords:
Selen; Visoko kvalitetna hranaFunding / projects:
- Serbian Ministry of Sciences, Yugoslavia, Grants No. 03E23 and 03E18.
In:
- Zbornik radova: X naučno-stručni skup o prirodnim vrednostima i zaštiti životne sredine i XV stručni sastanak preventivne medicine Timočke Krajine: Ekološka istina; 2002 Jun 5-8; Donji Milanovac, Serbia. Zaječar: Organizacioni odbor "Ekološke istine 2002"; 2002. p. 157-60.