Традиционална употреба крушке (Pyrus communis L.) у Шумадији, рудничко-таковском крају (Србија)
Traditional use of pear (Pyrus communis L.) in Šumadija, Rudničko-Takovski region (Serbia)
2023
Аутори:
Savić, AleksandraJarić, Snežana
Остала ауторства
Marković, MarijaNikolić, Goran
Stankov Jovanović, Vesna
Тип документа:
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
,
© 2023 by the Research association "Babin nos", Pirot
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт:
Подручје рудничко-таковског краја (Шумадија, Србија) карактерише се присуством великог броја аутохтоних сорти крушака, међу којима су најбројније лончара, караманка, лубеничарка, медунак, илињача, жутица, арапка, такиша, видовача, кисељача, водењача и друге. На овом подручју крушка се користи у исхрани (као свеж плод) и преради у бројне производе: сушени плод, сок, компот, џем, као воћна туршија, за прављење колача и ракије крушковаче. Осим у исхрани, забележена је употреба плодова, коре стабла и листова крушке и у етномедицини.
Етноботаничко истраживање на подручју рудничко-таковског краја спроведено је на 52 локалитета/села на територији општине Горњи Милановац. Методом отвореног и полу-структурираног интервјуа обављени су разговори са 192 испитаника (127 мушкараца и 65 жена).
Резултати истраживања су показали да се крушка користи против констипације (свеж или сушен плод крушке; 10,9% испитаника), за регулацију хипертензије (плод, сок или компот; 14,0% испитаника); као уроантисептик (чај или тинктура коре стабла; 21,8% испитаника); у третману екскреције камена из бубрега (чај или тинктура листа; 18,7% испитаника); за смањење телесне масе (плод, сок или компот у исхрани; 11,9% испитаника) и као хипоалергена храна за исхрану беба (пасирани свежи плод; 8,3% испитаника).
Резултати овог истраживања могу значајно да допринесу очувању диверзитета аутохтоних сорти крушке, али и да укажу на практичан значај употребе проучаваних сорти у лековите и комерцијалне срхе. Индиректно, допринос ових истраживања је у проширењу традиционалних етноботаничких и етномедицинских знања на западном Балкану.
Кључне речи:
Pyrus communis; Tradicionalna upotreba; Šumadija; Rudničko-takovski krajУ:
- Marković M, Nikolić G, Stankov Jovanović V, editors. Book of abstract: Second conference about medicinal and wild-growing edible plants: Ethnobotany; 2023 Sep 22-24; Pirot, Serbia. Pirot: Research association "Babin nos"; 2023. p. 87-9.