Kompanije „Zepter International d.o.o. Beograd“

Link to this page

Kompanije „Zepter International d.o.o. Beograd“

Authors

Publications

Ефекат другог деривата молекула С60, 3HFWC+ наносупстанце, на морфолошке и физиолошке аспекте развића парадајза (Solanum lycopersicum L.)

Subotić, Angelina; Trifunović-Momčilov, Milana; Milošević, Snežana; Jevremović, Slađana; Đurić, Marija; Koruga, Đuro

(Belgrade: Serbian Biological Society, 2022)

TY  - CONF
AU  - Subotić, Angelina
AU  - Trifunović-Momčilov, Milana
AU  - Milošević, Snežana
AU  - Jevremović, Slađana
AU  - Đurić, Marija
AU  - Koruga, Đuro
PY  - 2022
UR  - http://radar.ibiss.bg.ac.rs/handle/123456789/5395
AB  - Нанотехнологија је релативно нова научна област и неопходна су темељнија 
истраживања да би се помоћу ње могло доћи до корисних сазнања за добробит 
човечанства. Многе земље у свету су свесне потенцијала који пружа примена 
нанотехнологије у пољопривреди и развијају програме који би омогућили 
повећање приноса, заштиту околине од прекомерне употребе хербицида и 
пестицида и производњу функционалне хране. Циљ ових истраживања је био да се 
испита ефекат 200 mg/l 3HWFC+
наносупстанце (патент PCT/EP2019/083307) на 
процес клијања, морфолошке и физиолошке аспекте развића плодова парадајза. У 
фази развића клијанаца успешно је стимулисан пораст биомасе у присуству 
наносупстанце. У овом раду приказан је и позитиван утицај наносупстанце на 
развиће плодова парадајза и њихов квалитет. У погледу квалитета плодова, 
најбољи резултат ефеката наносусптанце огледао се у повећању садржаја ликопена 
код зрелих плодова у односу на плодове контролних биљака. Резултати ових 
истраживања указују на нови научни допринос разумевању ефекта 3HFWC+
наносупстанце на развојне процесе парадајза и такође имају потенцијални значај у 
унапређењу технологије производње ове повртарске културе, односно добијању 
плодова са повећаним садржајем ликопена.
AB  - Nanotehnologija je relativno nova naučna oblast i neophodna su temeljnija istraživanja da bi se pomoću nje moglo doći do korisnih saznanja za dobrobit čovečanstva. Mnoge zemlje u svetu su svesne potencijala koji pruža primena nanotehnologije u poljoprivredi i razvijaju programe koji bi omogućili povećanje prinosa, zaštitu okoline od prekomerne upotrebe herbicida i pesticida i proizvodnju funkcionalne hrane. Cilj ovih istraživanja je bio da se ispita efekat 200 mg/l 3HWFC+ nanosupstance (patent PCT/EP2019/083307) na proces klijanja, morfološke i fiziološke aspekte razvića plodova paradajza. U fazi razvića klijanaca uspešno je stimulisan porast biomase u prisustvu nanosupstance. U ovom radu prikazan je i pozitivan uticaj nanosupstance na razviće plodova paradajza i njihov kvalitet. U pogledu kvaliteta plodova, najbolji rezultat efekata nanosusptance ogledao se u povećanju sadržaja likopena kod zrelih plodova u odnosu na plodove kontrolnih biljaka. Rezultati ovih istraživanja ukazuju na novi naučni doprinos razumevanju efekta 3HFWC+ nanosupstance na razvojne procese paradajza i takođe imaju potencijalni značaj u unapređenju tehnologije proizvodnje ove povrtarske kulture, odnosno dobijanju plodova sa povećanim sadržajem likopena.
PB  - Belgrade: Serbian Biological Society
C3  - Knjiga sažetaka: Treći Kongres biologa Srbije: Osnovna i primenjena istraživanja: Metodika nastave; 2022 Sep 21-25; Zlatibor, Serbia
T1  - Ефекат другог деривата молекула С60, 3HFWC+ наносупстанце, на  морфолошке и физиолошке аспекте развића парадајза (Solanum lycopersicum L.)
T1  - Efekat drugog derivata molekula S60, 3HFWC+ nanosupstance, na morfološke i fiziološke aspekte razvića paradajza (Solanum lycopersicum L.)
SP  - 49
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ibiss_5395
ER  - 
@conference{
author = "Subotić, Angelina and Trifunović-Momčilov, Milana and Milošević, Snežana and Jevremović, Slađana and Đurić, Marija and Koruga, Đuro",
year = "2022",
abstract = "Нанотехнологија је релативно нова научна област и неопходна су темељнија 
истраживања да би се помоћу ње могло доћи до корисних сазнања за добробит 
човечанства. Многе земље у свету су свесне потенцијала који пружа примена 
нанотехнологије у пољопривреди и развијају програме који би омогућили 
повећање приноса, заштиту околине од прекомерне употребе хербицида и 
пестицида и производњу функционалне хране. Циљ ових истраживања је био да се 
испита ефекат 200 mg/l 3HWFC+
наносупстанце (патент PCT/EP2019/083307) на 
процес клијања, морфолошке и физиолошке аспекте развића плодова парадајза. У 
фази развића клијанаца успешно је стимулисан пораст биомасе у присуству 
наносупстанце. У овом раду приказан је и позитиван утицај наносупстанце на 
развиће плодова парадајза и њихов квалитет. У погледу квалитета плодова, 
најбољи резултат ефеката наносусптанце огледао се у повећању садржаја ликопена 
код зрелих плодова у односу на плодове контролних биљака. Резултати ових 
истраживања указују на нови научни допринос разумевању ефекта 3HFWC+
наносупстанце на развојне процесе парадајза и такође имају потенцијални значај у 
унапређењу технологије производње ове повртарске културе, односно добијању 
плодова са повећаним садржајем ликопена., Nanotehnologija je relativno nova naučna oblast i neophodna su temeljnija istraživanja da bi se pomoću nje moglo doći do korisnih saznanja za dobrobit čovečanstva. Mnoge zemlje u svetu su svesne potencijala koji pruža primena nanotehnologije u poljoprivredi i razvijaju programe koji bi omogućili povećanje prinosa, zaštitu okoline od prekomerne upotrebe herbicida i pesticida i proizvodnju funkcionalne hrane. Cilj ovih istraživanja je bio da se ispita efekat 200 mg/l 3HWFC+ nanosupstance (patent PCT/EP2019/083307) na proces klijanja, morfološke i fiziološke aspekte razvića plodova paradajza. U fazi razvića klijanaca uspešno je stimulisan porast biomase u prisustvu nanosupstance. U ovom radu prikazan je i pozitivan uticaj nanosupstance na razviće plodova paradajza i njihov kvalitet. U pogledu kvaliteta plodova, najbolji rezultat efekata nanosusptance ogledao se u povećanju sadržaja likopena kod zrelih plodova u odnosu na plodove kontrolnih biljaka. Rezultati ovih istraživanja ukazuju na novi naučni doprinos razumevanju efekta 3HFWC+ nanosupstance na razvojne procese paradajza i takođe imaju potencijalni značaj u unapređenju tehnologije proizvodnje ove povrtarske kulture, odnosno dobijanju plodova sa povećanim sadržajem likopena.",
publisher = "Belgrade: Serbian Biological Society",
journal = "Knjiga sažetaka: Treći Kongres biologa Srbije: Osnovna i primenjena istraživanja: Metodika nastave; 2022 Sep 21-25; Zlatibor, Serbia",
title = "Ефекат другог деривата молекула С60, 3HFWC+ наносупстанце, на  морфолошке и физиолошке аспекте развића парадајза (Solanum lycopersicum L.), Efekat drugog derivata molekula S60, 3HFWC+ nanosupstance, na morfološke i fiziološke aspekte razvića paradajza (Solanum lycopersicum L.)",
pages = "49",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ibiss_5395"
}
Subotić, A., Trifunović-Momčilov, M., Milošević, S., Jevremović, S., Đurić, M.,& Koruga, Đ.. (2022). Ефекат другог деривата молекула С60, 3HFWC+ наносупстанце, на  морфолошке и физиолошке аспекте развића парадајза (Solanum lycopersicum L.). in Knjiga sažetaka: Treći Kongres biologa Srbije: Osnovna i primenjena istraživanja: Metodika nastave; 2022 Sep 21-25; Zlatibor, Serbia
Belgrade: Serbian Biological Society., 49.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ibiss_5395
Subotić A, Trifunović-Momčilov M, Milošević S, Jevremović S, Đurić M, Koruga Đ. Ефекат другог деривата молекула С60, 3HFWC+ наносупстанце, на  морфолошке и физиолошке аспекте развића парадајза (Solanum lycopersicum L.). in Knjiga sažetaka: Treći Kongres biologa Srbije: Osnovna i primenjena istraživanja: Metodika nastave; 2022 Sep 21-25; Zlatibor, Serbia. 2022;:49.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ibiss_5395 .
Subotić, Angelina, Trifunović-Momčilov, Milana, Milošević, Snežana, Jevremović, Slađana, Đurić, Marija, Koruga, Đuro, "Ефекат другог деривата молекула С60, 3HFWC+ наносупстанце, на  морфолошке и физиолошке аспекте развића парадајза (Solanum lycopersicum L.)" in Knjiga sažetaka: Treći Kongres biologa Srbije: Osnovna i primenjena istraživanja: Metodika nastave; 2022 Sep 21-25; Zlatibor, Serbia (2022):49,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ibiss_5395 .