@conference{
author = "Subotić, Angelina and Trifunović-Momčilov, Milana and Milošević, Snežana and Jevremović, Slađana and Đurić, Marija and Koruga, Đuro",
year = "2022",
abstract = "Нанотехнологија је релативно нова научна област и неопходна су темељнија
истраживања да би се помоћу ње могло доћи до корисних сазнања за добробит
човечанства. Многе земље у свету су свесне потенцијала који пружа примена
нанотехнологије у пољопривреди и развијају програме који би омогућили
повећање приноса, заштиту околине од прекомерне употребе хербицида и
пестицида и производњу функционалне хране. Циљ ових истраживања је био да се
испита ефекат 200 mg/l 3HWFC+
наносупстанце (патент PCT/EP2019/083307) на
процес клијања, морфолошке и физиолошке аспекте развића плодова парадајза. У
фази развића клијанаца успешно је стимулисан пораст биомасе у присуству
наносупстанце. У овом раду приказан је и позитиван утицај наносупстанце на
развиће плодова парадајза и њихов квалитет. У погледу квалитета плодова,
најбољи резултат ефеката наносусптанце огледао се у повећању садржаја ликопена
код зрелих плодова у односу на плодове контролних биљака. Резултати ових
истраживања указују на нови научни допринос разумевању ефекта 3HFWC+
наносупстанце на развојне процесе парадајза и такође имају потенцијални значај у
унапређењу технологије производње ове повртарске културе, односно добијању
плодова са повећаним садржајем ликопена., Nanotehnologija je relativno nova naučna oblast i neophodna su temeljnija istraživanja da bi se pomoću nje moglo doći do korisnih saznanja za dobrobit čovečanstva. Mnoge zemlje u svetu su svesne potencijala koji pruža primena nanotehnologije u poljoprivredi i razvijaju programe koji bi omogućili povećanje prinosa, zaštitu okoline od prekomerne upotrebe herbicida i pesticida i proizvodnju funkcionalne hrane. Cilj ovih istraživanja je bio da se ispita efekat 200 mg/l 3HWFC+ nanosupstance (patent PCT/EP2019/083307) na proces klijanja, morfološke i fiziološke aspekte razvića plodova paradajza. U fazi razvića klijanaca uspešno je stimulisan porast biomase u prisustvu nanosupstance. U ovom radu prikazan je i pozitivan uticaj nanosupstance na razviće plodova paradajza i njihov kvalitet. U pogledu kvaliteta plodova, najbolji rezultat efekata nanosusptance ogledao se u povećanju sadržaja likopena kod zrelih plodova u odnosu na plodove kontrolnih biljaka. Rezultati ovih istraživanja ukazuju na novi naučni doprinos razumevanju efekta 3HFWC+ nanosupstance na razvojne procese paradajza i takođe imaju potencijalni značaj u unapređenju tehnologije proizvodnje ove povrtarske kulture, odnosno dobijanju plodova sa povećanim sadržajem likopena.",
publisher = "Belgrade: Serbian Biological Society",
journal = "Knjiga sažetaka: Treći Kongres biologa Srbije: Osnovna i primenjena istraživanja: Metodika nastave; 2022 Sep 21-25; Zlatibor, Serbia",
title = "Ефекат другог деривата молекула С60, 3HFWC+ наносупстанце, на морфолошке и физиолошке аспекте развића парадајза (Solanum lycopersicum L.), Efekat drugog derivata molekula S60, 3HFWC+ nanosupstance, na morfološke i fiziološke aspekte razvića paradajza (Solanum lycopersicum L.)",
pages = "49",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ibiss_5395"
}