Uticaj ugljenih hidrata na akumulaciju antocijanina u kulturi izdanaka rogača (Ceratonia siliqua L.) gajenih na svetlosti i u mraku
Carbohydrate nutrition and anthocyanin accumulation in light grown and etiolated shoot cultures of carob (Ceratonia siliqua L.)
Апстракт:
Produkcija antocijanina istraživana je u kulturama izdanaka rogača na visokom (45.9 μmol s-1 m-2) i niskom (9.2 μmol s-1 m-2) intenzitetu svetlosti i u mraku pod uticajem ishrane ugljenim hidratima. Produkcija antocijanina koju je stimulisala svetlost odvijala se i u etioliranim kulturama izdanaka u mraku. Antocijanini su bili prisutni u listovima i u vrhovima izdanaka. Glavni faktor koji je uticao na produkciju antocijanija bila je ishrana ugljenim hidratima a saharoza je bila superiorna u odnosu na glukozu i fruktozu. Efekat ugljenih hidrata bio je jasno osmotske prirode jer se produkcija antocijanina povećavala i na supraoptimalnim koncentracijama koje su bile štetne za rastenje kultura izdanaka. Ovaj zaključak je dodatno potvrđen u ogledima u kojima je saharoza delimično zamenjena šećernim alkoholima sorbitolom i manitolom.