Приказ основних података о документу

Concentration of antioxidant compounds and lipid peroxidation in the liver and white muscle of hake (Merluccius merluccius L.) in the Adriatic sea

dc.creatorOgnjanović, Branka I.
dc.creatorĐorđević, Nataša Z.
dc.creatorGavrilović, Branka
dc.creatorDespotović, Svetlana
dc.creatorŽikić, Radoslav V.
dc.creatorŠtajn, Andraš Š.
dc.creatorSaičić, Zorica
dc.date.accessioned2015-08-28T10:26:51Z
dc.date.available2015-08-28T10:26:51Z
dc.date.issued2008sr
dc.date.issued2008
dc.identifier.issn0354-4664sr
dc.identifier.otherRad_konverzija_278sr
dc.identifier.urihttps://radar.ibiss.bg.ac.rs/handle/123456789/209
dc.description.abstractSpecimens of a marine freshwater fish - hake (Merluccius merluccius L.) - were collected at the localities of Platamuni and Valdanos (Montenegro, South Adriatic) in the spring of 2003. Our results showed higher concentrations of LPO, Vit C, and Vit E in the liver in comparison with white muscle. The concentration of LPOin both tissues was higher, while that of Vit E was lower at Valdanos compared to Platamuni. These differences in parameters of oxidative stress are partly due to differences in temperature and the concentrations of nitrites, nitrates, and detergents in the waters of Valdanos compared to Platamuni.en
dc.description.abstractTokom 2003. godine uzorkovane su jedinke morske ribe - oslića (Merluccius merluccius L.) iz voda sa lokaliteta Platamuni i Valdanos (Crna Gora, južni Jadran) u prolećnom periodu. Dobijeni rezultati su pokazali veće koncentracije LP, Vit Ci Vit E u jetri oslića u odnosu na belo mišićno tkivo. Koncentracija LP je bila veća, a Vit E manja u oba ispitivana tkiva oslića u vodama lokaliteta Valdanos u poređenju sa Platamuni. Ovakve promene parametara oksidacionog stresa posledica su promena temperature, kao i povećanih koncentracija nitrita, nitrata i deterdženata u vodama lokaliteta Valdanos u odnosu na Platamune.sr
dc.description.sponsorshipProjekat ministarstva br. 143035Bsr
dc.language.isoengsr
dc.publisherSerbian Biological Society
dc.rightsopenAccesssr
dc.sourceArchives of Biological Sciencessr
dc.subjectVitamin CENG
dc.subjectvitamin EENG
dc.subjectlipid peroxidationENG
dc.subjecthakeENG
dc.subjectMontenegroENG
dc.subjectAdriatic SeaENG
dc.titleKoncentracija antioksidacionih komponenti i lipidnih peroksida u jetri i mišićima oslića (Merluccius merluccius L.) iz Jadranskog morasr
dc.titleConcentration of antioxidant compounds and lipid peroxidation in the liver and white muscle of hake (Merluccius merluccius L.) in the Adriatic seaen
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractПерендија, Бранка Р.; Деспотовић, Светлана; Штајн, A.Ш.; Огњановић, Бранка И.; Ђорђевић, Наташа З.; Жикић, Р.В.; Саичић, Зорица; Концентрација антиоксидационих компоненти и липидних пероксида у јетри и мишићима ослића (Мерлуцциус мерлуцциус Л.) из Јадранског мора; Концентрација антиоксидационих компоненти и липидних пероксида у јетри и мишићима ослића (Мерлуцциус мерлуцциус Л.) из Јадранског мора;
dc.rights.holder@ by the Serbian Biological Society
dc.citation.issue4sr
dc.citation.volume60sr
dc.identifier.doi10.2298/ABS0804601O
dc.identifier.scopus2-s2.0-57749084325
dc.identifier.wos000262112000013
dc.citation.spage601sr
dc.citation.epage607sr
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.fulltexthttps://radar.ibiss.bg.ac.rs//bitstream/id/1989/Rad_konverzija_278.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ibiss_209


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу