Приказ основних података о документу
Koncentracija antioksidacionih komponenti i lipidnih peroksida u jetri i mišićima oslića (Merluccius merluccius L.) iz Jadranskog mora
Concentration of antioxidant compounds and lipid peroxidation in the liver and white muscle of hake (Merluccius merluccius L.) in the Adriatic sea
dc.creator | Ognjanović, Branka I. | |
dc.creator | Đorđević, Nataša Z. | |
dc.creator | Gavrilović, Branka | |
dc.creator | Despotović, Svetlana | |
dc.creator | Žikić, Radoslav V. | |
dc.creator | Štajn, Andraš Š. | |
dc.creator | Saičić, Zorica | |
dc.date.accessioned | 2015-08-28T10:26:51Z | |
dc.date.available | 2015-08-28T10:26:51Z | |
dc.date.issued | 2008 | sr |
dc.date.issued | 2008 | |
dc.identifier.issn | 0354-4664 | sr |
dc.identifier.other | Rad_konverzija_278 | sr |
dc.identifier.uri | https://radar.ibiss.bg.ac.rs/handle/123456789/209 | |
dc.description.abstract | Specimens of a marine freshwater fish - hake (Merluccius merluccius L.) - were collected at the localities of Platamuni and Valdanos (Montenegro, South Adriatic) in the spring of 2003. Our results showed higher concentrations of LPO, Vit C, and Vit E in the liver in comparison with white muscle. The concentration of LPOin both tissues was higher, while that of Vit E was lower at Valdanos compared to Platamuni. These differences in parameters of oxidative stress are partly due to differences in temperature and the concentrations of nitrites, nitrates, and detergents in the waters of Valdanos compared to Platamuni. | en |
dc.description.abstract | Tokom 2003. godine uzorkovane su jedinke morske ribe - oslića (Merluccius merluccius L.) iz voda sa lokaliteta Platamuni i Valdanos (Crna Gora, južni Jadran) u prolećnom periodu. Dobijeni rezultati su pokazali veće koncentracije LP, Vit Ci Vit E u jetri oslića u odnosu na belo mišićno tkivo. Koncentracija LP je bila veća, a Vit E manja u oba ispitivana tkiva oslića u vodama lokaliteta Valdanos u poređenju sa Platamuni. Ovakve promene parametara oksidacionog stresa posledica su promena temperature, kao i povećanih koncentracija nitrita, nitrata i deterdženata u vodama lokaliteta Valdanos u odnosu na Platamune. | sr |
dc.description.sponsorship | Projekat ministarstva br. 143035B | sr |
dc.language.iso | eng | sr |
dc.publisher | Serbian Biological Society | |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.source | Archives of Biological Sciences | sr |
dc.subject | Vitamin C | ENG |
dc.subject | vitamin E | ENG |
dc.subject | lipid peroxidation | ENG |
dc.subject | hake | ENG |
dc.subject | Montenegro | ENG |
dc.subject | Adriatic Sea | ENG |
dc.title | Koncentracija antioksidacionih komponenti i lipidnih peroksida u jetri i mišićima oslića (Merluccius merluccius L.) iz Jadranskog mora | sr |
dc.title | Concentration of antioxidant compounds and lipid peroxidation in the liver and white muscle of hake (Merluccius merluccius L.) in the Adriatic sea | en |
dc.type | article | sr |
dc.rights.license | ARR | |
dcterms.abstract | Перендија, Бранка Р.; Деспотовић, Светлана; Штајн, A.Ш.; Огњановић, Бранка И.; Ђорђевић, Наташа З.; Жикић, Р.В.; Саичић, Зорица; Концентрација антиоксидационих компоненти и липидних пероксида у јетри и мишићима ослића (Мерлуцциус мерлуцциус Л.) из Јадранског мора; Концентрација антиоксидационих компоненти и липидних пероксида у јетри и мишићима ослића (Мерлуцциус мерлуцциус Л.) из Јадранског мора; | |
dc.rights.holder | @ by the Serbian Biological Society | |
dc.citation.issue | 4 | sr |
dc.citation.volume | 60 | sr |
dc.identifier.doi | 10.2298/ABS0804601O | |
dc.identifier.scopus | 2-s2.0-57749084325 | |
dc.identifier.wos | 000262112000013 | |
dc.citation.spage | 601 | sr |
dc.citation.epage | 607 | sr |
dc.type.version | publishedVersion | sr |
dc.identifier.fulltext | https://radar.ibiss.bg.ac.rs//bitstream/id/1989/Rad_konverzija_278.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ibiss_209 |