Efekat maslinovog ulja na antioksidacione zaštitne komponente u jetri pacova posle intoksikacije kadmijumom
Effect of olive oil on antioxidative defense components in liver of cadmium intoxicated rats
Аутори:
Ognjanović, Branka I.Maletić, Snežana D.
Pavlović, Slađan
Žikić, Radoslav V.
Štajn, Andraš Š.
Radojičić, Ratko M.
Saičić, Zorica
Тип документа:
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт:
U ovom radu ispitivana je moguća zaštitna uloga maslinovog ulja na antioksidacione zaštitne komponente u jetri pacova intoksiciranim kadmijumom (Cd). Mužjaci pacova Wistar albino, starosti tri meseca akutno su tretirani sa: 1) CdCl (0.4 mg Cd/kg t.m., i.p., 24h pre žrtvovanja), 2) maslinovim uljem (0.4 ml maslinovog ulja/kg t.m., i.m., 48h pre žrtvovanja) i 3) maslinovim uljem + Cd (u navedenim količinama). Posle tretmana kadmijumom značajno se povećava koncentracija lipidnih peroksida (LP) u krvi, kao i aktivnost alanin i aspartat transaminaza (ALT i AST) u plazmi. Koncentracije neenzimskih komponenti antioksidacionog zaštitnog sistema (AOS): vitamin C (Vit C) i vitamin E (Vit E) su značajno smanjene u jetri kod pacova tretiranih kadmijumom. Eksperimenti sa pacovima koji su u pred tretmanu dobijali maslinovo ulje pokazuju da maslinovo ulje sprečava ili ublažava kadmijumom izazvane promene u koncentraciji LP, aktivnosti, kao i koncentraciji endogenih antioksidacionih zaštitnih komponenti.