Приказ основних података о документу

Effect of olive oil on antioxidative defense components in liver of cadmium intoxicated rats

dc.creatorOgnjanović, Branka I.
dc.creatorMaletić, Snežana D.
dc.creatorPavlović, Slađan
dc.creatorŽikić, Radoslav V.
dc.creatorŠtajn, Andraš Š.
dc.creatorRadojičić, Ratko M.
dc.creatorSaičić, Zorica
dc.date.accessioned2015-12-31
dc.date.available2017-01-30T12:15:18Z
dc.date.issued2002
dc.identifier.issn0021-3225sr
dc.identifier.otherRad_konverzija_11sr
dc.identifier.urihttps://radar.ibiss.bg.ac.rs/handle/123456789/23
dc.description.abstractThe present study investigated the possible protective role of olive oil on antioxidative defense components in liver of cadmium (Cd) intoxicated animals. Male, Wistar albino 3 months old rats were injected with a single dose of: 1) CdCl2 (0.4 mg Cd/kg i.p. and sacrificed after 24h), 2) olive oil (0.4 ml olive oil/kg b.m., i.m., 48h before the sacrificing) and 3) olive oil + Cd (in above mentioned amounts). Treatment with Cd increased lipid peroxidation (LP) in blood and activities of alanine and aspartate transaminase (ALT and AST) in plasma. Concentrations of non enzymatic components of antioxidative defense system (AOS): vitamin C (Vit C) and vitamin E (Vit E) were significantly decreased in liver tissue of Cd treated rats. Pretreatment with olive oil reversed Cd induced alterations in LP content and transaminases activities, as well as on endogenous antioxidive defense components.en
dc.description.abstractU ovom radu ispitivana je moguća zaštitna uloga maslinovog ulja na antioksidacione zaštitne komponente u jetri pacova intoksiciranim kadmijumom (Cd). Mužjaci pacova Wistar albino, starosti tri meseca akutno su tretirani sa: 1) CdCl (0.4 mg Cd/kg t.m., i.p., 24h pre žrtvovanja), 2) maslinovim uljem (0.4 ml maslinovog ulja/kg t.m., i.m., 48h pre žrtvovanja) i 3) maslinovim uljem + Cd (u navedenim količinama). Posle tretmana kadmijumom značajno se povećava koncentracija lipidnih peroksida (LP) u krvi, kao i aktivnost alanin i aspartat transaminaza (ALT i AST) u plazmi. Koncentracije neenzimskih komponenti antioksidacionog zaštitnog sistema (AOS): vitamin C (Vit C) i vitamin E (Vit E) su značajno smanjene u jetri kod pacova tretiranih kadmijumom. Eksperimenti sa pacovima koji su u pred tretmanu dobijali maslinovo ulje pokazuju da maslinovo ulje sprečava ili ublažava kadmijumom izazvane promene u koncentraciji LP, aktivnosti, kao i koncentraciji endogenih antioksidacionih zaštitnih komponenti.sr
dc.language.isoengsr
dc.rightsopenAccesssr
dc.sourceActa biologica iugoslavica - serija C: Physiologica et pharmacologica actasr
dc.subjectantioxidative defense componentsENG
dc.subjectolive oilENG
dc.subjectcadmiumENG
dc.subjectliverENG
dc.subjectratENG
dc.titleEfekat maslinovog ulja na antioksidacione zaštitne komponente u jetri pacova posle intoksikacije kadmijumomsr
dc.titleEffect of olive oil on antioxidative defense components in liver of cadmium intoxicated ratsen
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractЕфекат маслиновог уља на антиоксидационе заштитне компоненте у јетри пацова после интоксикације кадмијумом; Павловић, Слађан З.; Огњановић, Бранка И.; Малетић, Снежана Д.; Жикић, Радослав В.; Штајн, Андраш Ш.; Радојичић, Ратко М.; Саичић, Зорица С.
dc.citation.issue3sr
dc.citation.volume38sr
dc.citation.spage101sr
dc.citation.epage110sr
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.fulltexthttps://radar.ibiss.bg.ac.rs//bitstream/id/2410/Rad_konverzija_11.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ibiss_23


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу