Приказ основних података о документу
Aktivnost enzima zaštite od oksidacionih oštećenja u krvi pacova tretiranih maslinovim uljem
The activities of antioxidative defense enzymes in the blood of rats treated with olive oil
dc.creator | Pavlović, Slađan | |
dc.creator | Ognjanović, Branka I. | |
dc.creator | Štajn, Andraš Š. | |
dc.creator | Žikić, Radoslav V. | |
dc.creator | Radojičić, Ratko M. | |
dc.creator | Petrović, Vojislav M. | |
dc.creator | Saičić, Zorica | |
dc.date.accessioned | 2015-08-28T10:26:51Z | |
dc.date.available | 2015-08-28T10:26:51Z | |
dc.date.issued | 2006 | sr |
dc.date.issued | 2006 | |
dc.identifier.issn | 1452-7618 | sr |
dc.identifier.other | Rad_konverzija_34 | sr |
dc.identifier.uri | https://radar.ibiss.bg.ac.rs/handle/123456789/278 | |
dc.description.abstract | The aim of our study was to investigate the copper and zinc containing superoxide dismutase (CuZn SOD), catalase (CAT) and glutathione peroxidase (GSH-Px) activities in red blood cells (RBCs), as well as phase II biotransformation enzyme glutathione-S-transferase (GST) activity in the plasma of male, two months old Wistar albino rats. The rats were divided into two experimental groups: control animals and animals treated with olive oil (100 μL of virgin olive oil, i.m., every fifth day during 30 days). The obtained results show that olive oil induced a significant decrease of CuZn SOD, CAT and GSH-Px activities in RBCs (p<0.05) and significant increase of GST activity in the plasma (p<0.05) in relation to the control animals. The results show that olive oil influences the activity of investigated enzymes in the blood of rats and in that way improves the overall antioxidative defense. | en |
dc.description.abstract | Cilj našeg rada bio je da se odrede aktivnosti bakar cink sadržavajuće superoksid-dismutaze (CuZn SOD), katalaze (CAT) i glutation-peroksidaze (GSH-Px) u eritrocitima, kao i enzima faze II biotransformacije glutation-S-transferaze (GST) u plazmi mužjaka dva meseca starih Wistar albino pacova tretiranih maslinovim uljem. Pacovi su podeljeni u dve grupe i to kontrolna i grupa tretirana maslinovim uljem (100 μL of maslinovog ulja, i.m., svaki peti dan tokom 30 dana). Rezultati pokazuju da maslinovo ulje izaziva značajno smanjenje aktivnosti CuZn SOD, CAT i GSH-Px (p<0.05) u eritrocitima, kao i povećanje aktivnosti GST u plazmi pacova (p<0.05) u odnosu na kontrolu. Dobijeni rezultati pokazuju da maslinovo ulje utiče na aktivnost ispitivanih enzima u smislu poboljšanja antioksidacione zaštite. | sr |
dc.description.sponsorship | Projekat ministarstva br. 143035B | sr |
dc.language.iso | eng | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.source | Acta biologica serbica - serija C: Acta physiologica et pharmacologica serbica | sr |
dc.subject | cadmium | ENG |
dc.subject | olive oil | ENG |
dc.subject | blood | ENG |
dc.subject | antioxidant defense enzymes | ENG |
dc.subject | rats | ENG |
dc.title | Aktivnost enzima zaštite od oksidacionih oštećenja u krvi pacova tretiranih maslinovim uljem | sr |
dc.title | The activities of antioxidative defense enzymes in the blood of rats treated with olive oil | en |
dc.type | article | sr |
dc.rights.license | ARR | |
dcterms.abstract | Саичић, Зорица; Огњановић, Бранка И.; Штајн, Aндраш Ш.; Жикић, Радослав В.; Павловић, Слађан З.; Радојичић, Ратко М.; Петровић, Војислав М.; Aктивност ензима заштите од оксидационих оштећења у крви пацова третираних маслиновим уљем; Aктивност ензима заштите од оксидационих оштећења у крви пацова третираних маслиновим уљем; | |
dc.citation.issue | 3 | sr |
dc.citation.volume | 42 | sr |
dc.citation.spage | 177 | sr |
dc.citation.epage | 183 | sr |
dc.type.version | publishedVersion | sr |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ibiss_278 |
Документи
Датотеке | Величина | Формат | Преглед |
---|---|---|---|
Уз овај запис нема датотека. |