Приказ основних података о документу

Vegetation auf der Avala

dc.contributor.editorStanković, Siniša
dc.creatorBorisavljević, Ljubinka
dc.creatorJovanović-Dunjić, Rajna
dc.creatorMišić, Vojislav
dc.date.accessioned2017-11-23T08:46:50Z
dc.date.available2900-01-01
dc.date.issued1955
dc.identifier.urihttp://www.vbs.rs/scripts/cobiss?command=DISPLAY&base=99999&rid=99192839&fmt=11&lani=sc
dc.identifier.urihttps://radar.ibiss.bg.ac.rs/handle/123456789/2814
dc.description.abstractAvala je uvek bila privlačan i pristupačan objekat za razne botaničke naučno-istraživačke radove. Međutim, većina radova koji su bili doskora izvođeni, imala je pretežno floristički karakter. Do danas nije objavljen nijedan fitocenološki rad o Avali, sem referata Lj. Borisavljević o hrastovim fitocenozama Avale, održanog na I Kongresu biologa Jugoslavije u Zagrebu, 1953 godine (3). Institut za ekologiju i biogeografiju započeo je još 1949. godine fitocenološka istraživanja šuma Avale, a 1951. i livada. Ova si istraživanja trajala sa prekidima sve do 1952. godine. U njima je obuhvaćen samo centralni deo Avale, u granicama: od poslednje autobuske stanice na zapadnoj strani, državnim putem Beograd-Kragujevac do mesta zv. "Lovački sastanak", zatim granicom šume na istočnoj strani sve do borovih kultura na severnoj strani Avale. Značaj fitocenoloških istraživanja na Avali leži pre svega u upoznavanju sa jednim delom vegetacije Srbije, koji je specifičan zbog posebnog istorijskog razvoja, kao i geografskog položaja koji danas zauzima. Zatim, na Avali je zastupljen veći broj šumskih fitocenoza koje su relativno dobro sačuvane i izražene, a u isto vreme pristupačne za višegodišnja stacionarna istraživanja. Sem toga, Avala danas predstavlja narodni park i popularno izletište Beograđana. U cilju što pravilnijeg gazdovanja šumama na Avali, neophopdna su prethodna fitocenološka istraživanja, čiji rezultati mogu biti od velike koristi lokalnoj šumarskoj praksi. Zajedno sa rezultatima fitocenoloških istraživanja Košutnjaka (Gajić, 4) i Fruške Gore (Janković-Mišić, 8), ovaj će rad dati osnovnu sliku šumskih fitocenoza šire okoline Beograda. U ovome radu hrastove fitocenoze opisala je Lj. Borisavljević, livadske R. Jovanović-Dunjić, a bukove i borove V. Mišić, asistenti Instituta za ekologiju i biogeografiju u Beogradu.sr
dc.publisherBelgrade: Institut za ekologiju i biogeografiju SAN
dc.rightsrestrictedAccess
dc.sourceInstitut za ekologiju i biogeografiju SAN
dc.subjectFitocenoza
dc.subjectAvala
dc.subjectŠume
dc.subjectVegetacija
dc.titleVegetacija Avalesr
dc.titleVegetation auf der Avalade
dc.typebook
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractВегетатион ауф дер Aвала; Вегетација Aвале; Вегетација Aвале;
dc.description.noteZbornik radova, Knjiga 6, Broj 3sr
dc.citation.apaBorisavljević, L., Jovanović-Dunjić, R., Mišić, V. & Stanković, S. (1955). Vegetacija Avale. Institut za ekologiju i biogeografiju SAN.
dc.citation.vancouverBorisavljević L, Jovanović-Dunjić R, Mišić V, Stanković S. Vegetacija Avale. Belgrade: Institut za ekologiju i biogeografiju SAN; 1955. 43 p. (Zbornik radova, Vol 6, No. 3)
dc.citation.spage1
dc.citation.epage43
dc.type.versionpublishedVersionen
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ibiss_2814


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу