Приказ основних података о документу

Antimicrobial activity of lozenge with garlic bulb powder

dc.creatorKundaković, Tatjana D.
dc.creatorĆirić, Ana
dc.creatorSoković, Marina
dc.creatorMilenković, Marina T.
dc.creatorNikolić, Vesna D.
dc.creatorNikolić, Goran S.
dc.date.accessioned2015-08-28T10:26:51Z
dc.date.available2015-08-28T10:26:51Z
dc.date.issued2011sr
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn0367-598Xsr
dc.identifier.otherRad_konverzija_437sr
dc.identifier.urihttps://radar.ibiss.bg.ac.rs/handle/123456789/386
dc.description.abstractAccording to the tested antimicrobial activity of constituents and their chemical characteristics, a new formulation of oral antiseptic was made based on garlic bulb powder and its active principles with strong antimicrobial activity against a wide range of bacteria and fungi. The antimicrobial activity of garlic bulb powder, allicin and the lozenge with 15% of garlic powder was tested using broth microdilution method. The tested garlic powder, as well the lozenge, have shown very high antimicrobial activity with MIC 1.25-5.00 mg/ml, and 1.87-7.50 mg/ml, respectively. The major compound, allicin, was highly active at a very low concentration. The minimal inhibitory concentration of allicin was from 6.25-12.50 μg/ml for antibacterial activity and 0.4 μg/ml for antifungal activity. Those concentrations are comparable with concentrations of commercially available antibiotics and fungicides. The formulation of an antiseptic with herbal constituents, high antibacterial and antifungal activity and pleasant taste could be an alternative to classical pharmaceutical oral antiseptics.en
dc.description.abstractNa osnovu ispitane antimikrobne aktivnosti komponenata i njihovih hemijskih karakteristika, napravljena je nova formulacija oralnog antiseptika koji kao aktivnu komponentu ima prašak belog luka čiji sastojci pokazuju veoma izraženu aktivnost protiv širokog spektra bakterija i gljive Candida albicans. Antimikrobna aktivnost praška belog luka, alicina i lozengi sa 15% praška belog luka je ispitivana bujon mikrodilucionom metodom. Testiran prašak belog luka, kao i lozenge imaju veoma jaku antimikrobnu aktivnost sa minimalnim inhibitornim koncentracijama (MIC) 1,25-5,00 mg/ml (prašak belog luka) i 1,87-7,50 mg/ml (lozenge). Glavna aktivna komponeta belog luka, alicin, pokazuje antimikrobnu aktivnost u veoma niskim koncentracijama. Minimalne inhibitorne koncentracije alicina se kreću od 6,25-12,5 μg/ml protiv bakterija i 0,4 μg/ml protiv gljivice Candida albicans. Ove koncentracije se mogu uporediti sa koncentracijama komercijalnih antibiotika i fungicida. Naši rezultati su u skladu sa prethodnim ispitivanjima alicina i različitih ekstrakta belog luka, i potvrđuju najvažniju ulogu alicina u antimikrobnoj aktivnosti. Veoma je važna visoka aktivnost ovako formulisanog oralnog preparata protiv gljivice C. albicans koja je čest uzročnik infekcija usne duplje. Formulisan proizvod sa antiseptičkim osobinama karakteriše stanje čvrstog rastvora gde su aktivne supstance molekularno-disperzno ugrađene u obliku dobro rastvornog polimernog matriksa (sorbitola) velike specifične površine. Dobra rastvorljivost polimernog matriksa i velika specifična površina omogućuju zadovoljavajuću brzinu otpuštanja aktivnih principa iz belog luka (alicin). Pored visoke antimikrobne aktivnosti, lozenge poseduju prijatan ukus i osvežavaju dah, pa se mogu koristiti kao prirodni antiseptik u prevenciji i terapiji infekcija sluzokože usta i ždrela. Formulacija antiseptika sa biljnim sastojcima i visokom antibakterijskom i antifungalnom aktivnošću može biti alternativa farmaceutskim oralnim antisepticima.sr
dc.description.sponsorshipProjekat ministarstva br. 173021, br. 34012 i br. 173032sr
dc.language.isoengsr
dc.rightsopenAccesssr
dc.sourceHemijska industrijasr
dc.subjectallium sativumSRP
dc.subjectAllium sativumENG
dc.subjectallicinENG
dc.subjectAlicinSRP
dc.subjectlozengeENG
dc.subjectlozengeSRP
dc.subjectantimikrobna aktivnostSRP
dc.subjectantimicrobial activityENG
dc.titleAntimikrobna aktivnost lozengi sa praškom belog lukasr
dc.titleAntimicrobial activity of lozenge with garlic bulb powderen
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractСоковић, Марина; Кундаковић, Татјана Д.; Ћирић, Aна Д.; Миленковић, Марина Т.; Николић, Весна Д.; Николић, Горан С.; Aнтимикробна активност лозенги са прашком белог лука; Aнтимикробна активност лозенги са прашком белог лука;
dc.citation.issue5sr
dc.citation.volume65sr
dc.citation.spage607sr
dc.citation.epage610sr
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.fulltexthttps://radar.ibiss.bg.ac.rs//bitstream/id/2482/Rad_konverzija_437.pdf
dc.citation.rankM23
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ibiss_386


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу