Hemijski sastav, antioksidativna i antimikrobna aktivnost etarskog ulja Ocimum sanctum L.
Chemical composition, antioxidative and antimicrobial activity of essential oil of Ocimum sanctum L.
2013
Аутори:
Beatović, Damir V.Jelačić, Slavica Ć.
Oparnica, Čedo D.
Krstić Milošević, Dijana
Glamočlija, Jasmina
Ristić, Mihailo S.
Petrović, Jovana
Тип документа:
Чланак у часопису (Објављена верзија)
,
© by the Association of the Chemical Engineers of Serbia
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт:
U radu su prikazani rezultati ispitivanja hemijskog sastava, antioksidativne i antimikrobne aktivnosti etarskog ulja Ocimum sanctum L. gajenog u Srbiji. Količina etarskog ulja u suvoj herbi prosečno iznosi 0,68%. U njemu je identifikovana 41 komponenta. Najzastupljenija hemijska grupa su seskviterpenski ugljovodonici sa 80,47%. Seskviterpenski ugljovodonik β-kariofilen je sa 63,80% dominantna komponenta u etarskom ulju. Količina etarskog ulja koja je potrebna da se ostvari 50% inhibicije DPPH radikala iznosi 0,35 |µg/ml te ono poseduje visoku sposobnost neutralizacije slobodnih radikala. Etarsko ulje je ispoljilo antibakterijsku aktivnost na sve testirane Gram-pozitivne i Gram-negativne bakterijske sojeve. Ono je delovalo na sve sojeve inhibitorno u intervalu 0,34-41,50 |µl/ml i baktericidno u opsegu 22,50-124,50 |µl/ml. Etarsko ulje je ispoljilo i antifungalnu aktivnost na sve testirane gljive i delovalo je inhibitorno u intervalu 4,42-8,83 |µl/ml i mikrobicidno u opsegu 10,00-50,00 |µl/ml.
Кључне речи:
Ocimum sanctum; Ocimum sanctum; etarsko ulje; Essential oil; hemijski sastav; Chemical composition; antioksidativna aktivnost; Antioxi-dative activity; anti-mikrobna aktivnost; Antimicrobial activityИзвор:
Hemijska industrija, 2013, 67, 3, 427-435
DOI: 10.2298/HEMIND120615086B
ISSN: 0367-598X