Приказ основних података о документу

Antimicrobial activity of essential oil of juniperus communis l.

dc.creatorSimić, Ana M.
dc.creatorSoković, Marina
dc.creatorVukojević, Jelena B.
dc.creatorRistić, Mihailo S.
dc.creatorGrujić-Jovanović, Slavica M.
dc.creatorMarin, Petar D.
dc.date.accessioned2015-08-28T10:26:51Z
dc.date.available2015-08-28T10:26:51Z
dc.date.issued2002sr
dc.date.issued2002
dc.identifier.issn0455-6224sr
dc.identifier.otherRad_konverzija_454sr
dc.identifier.urihttps://radar.ibiss.bg.ac.rs/handle/123456789/405
dc.description.abstractComposition of the essential oil of Juniperus communis L. and its potential antimicrobial activity were analyzed. Composition of the essential oil was analysed by GC and GC/MS. The major components were a-pinene (40.33%), b-myrcene (13.72%), limonene (5.61%) and sabinene (5.38%). As test organisms the following micromycetes Penicillium ochrochloron, Aspergillus niger, Trichoderma viride and bacteria Bacillus subtilis, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli and Micrococcus luteus were used. Microdilution method on microplates 96-system was used for detection of minimum inhibition concentration (MIC), minimum bactericidal (MBC) and fungicidal concentration (MFC). Essential oil did not show antibacterial activity against E. coli, and for B. subtilis and M. luteus it was low. The oil of J. communis exhibited low antifungal activity against tested micromycetes.en
dc.description.abstractU ovom radu je analiziran hemijski sastav etarskog ulja obične kleke (Juniperus communis L.) i njegovo antimikrobno (antibakterijsko i antifungalno) dejstvo. Za utvrđivanje sastava etarskog ulja kleke korišćeni su GC i GC/MS. Najzastupljenije komponente u ovom ulju su a-pinen (40.33%), b-mircen (13.72%), limonen (5.61%) i sabinen (5.38%). Test organizmi korišćeni u eksperimentu su bile mikromicete: Penicillium ochrochloron, Aspergillus niger, Trichoderma viride i bakterijski sojevi Bacillus subtilis, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli i Micrococcus luteus. Metodom mikrodilucije na mikrotitracionim pločama, utvrđivane su minimalne inhibitorne i mikrobicidne koncentracije (MIC i MMC). Etarsko ulje je pokazalo aktivnost na ispitivane mikromicete na višim koncentracijama. Etarsko ulje je na B. subtilis i M. luteus pokazalo slabiju aktivnost dok na bakteriju E. coli nije delovalo.sr
dc.description.sponsorshipnullsr
dc.language.isosrpsr
dc.rightsopenAccesssr
dc.sourceLekovite sirovinesr
dc.subjectjuniperberryENG
dc.subjectJuniperus communisSRP
dc.subjectetarsko uljeSRP
dc.subjectessential oilENG
dc.subjecthemijski sastavSRP
dc.subjectchemical compositionENG
dc.subjectantimikrobna aktivnostSRP
dc.subjectantimicrobial activityENG
dc.titleAntimikrobna aktivnost etarskog ulja juniperus communis l.sr
dc.titleAntimicrobial activity of essential oil of juniperus communis l.en
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractРистић, Михаило С.; Соковић, Марина; Марин, Петар Д.; Вукојевић, Јелена Б.; Симић, Aна М.; Грујић-Јовановић, Славица М.; Aнтимикробна активност етарског уља јуниперус цоммунис л.; Aнтимикробна активност етарског уља јуниперус цоммунис л.;
dc.citation.issue22sr
dc.citation.volumenullsr
dc.citation.spage25sr
dc.citation.epage30sr
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ibiss_405


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу