Virome/SARS-CoV-2 cross-talk: Free space for natural products
Virom/SARS-CoV2 interakcija: Upražnjeno mesto za prirodne komponente
2020
Тип документа:
Чланак у часопису (Објављена верзија)
,
© 2020 by the Nutrition Society
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт:
Jedna od najupečatljivijih oznaka infekcije uzrokovane SARS-CoV-2 je heterogenost kliničke slike u populaciji koja varira od asimptomatske do teške forme. Pandemijska srazmera čini da brojnost ljudi sa teškom formom
bolesti dolazi do izražaja, potiskujući činjenicu da je veliki deo populacije
asimptomatski nosioc virusa. Dodatnu konfuziju unose nekonzistentni podaci o prisustvu virusa u brisu nazofaringealne regije i ispoljavanja bolesti.
Različita distribucija virusa u telu, počevši od creva, preko jetre, mišića, bubrega itd., a bez znakova tkivnog oštećenja, otvara mogućnost da osobe
sa negativnim rezultatima PCR testa u nazofaringealnom brisu mogu biti
latentni nosioci infekcije. U osnovi različite kliničke slike bolesti može biti inicijalna protekcija prema SARS-CoV-2 infekciji stečena akumuliranim „iskustvom“ u susretu sa drugim pripadnicima porodice korona ali i nekorona
virusa, koja je ishodovala formiranjem humoralnog i celularnog imuniteta
sa preklapajućim repertoarom. Osim toga, neopravdano zapostavljeni, ali
vrlo značajan oblik odbrane domaćina od infekcije je tolerancija na bolest
koja se temelji na suživotu s patogenom. Važno je napomenuti da su posledice tolerancije na bolest u smislu patoloških i epidemioloških aspekata
prilično različite od klasičnog imunskog odgovora. Ovaj rad će diskutovati
uticaj viroma na tok infekcije u svim fazama uzimajući u obzir oba- klasični imunski odgovor sa ciljem eliminacije patogena i sticanje tolerancije na
bolest, kao oblik odbrane domaćina od infekcije u suživotu sa patogenom
koji može da varira od neutralnog do sibmiotskog. Takođe, u skladu s gore
spomenutim, razmatraće se o potencijal komponenata iz prirode da oblikuju tok infekcije i pruže podršku aktuelnim terapeutskim pristupima u lečenju
COVID-19.
Кључне речи:
SARS-CoV-2; Tolerancija na bolest; Virom; Imunski odgovor; Prirodne komponenteИзвор:
Hrana i ishrana, 2020, 61, 1, 25-Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200007 (Универзитет у Београду, Институт за биолошка истраживања 'Синиша Станковић') (RS-MESTD-inst-2020-200007)
URI
https://radar.ibiss.bg.ac.rs/handle/123456789/4168http://hrana-ishrana.org/wp-content/uploads/2021/03/Broj-2-Vol-61-2020.pdf