COVID-19 as milestone for the use of new vaccine types
COVID-19 kao prekretnica za upotrebu novih vrsta vakcina
2020
Tip dokumenta:
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
,
© 2020 by the Serbian Nutrition Society
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt:
COVID-19 je infektivna bolest izazvana virusom SARS-CoV-2 koji pripada
grupi Coronaviridae. Simptomi bolesti su prvenstveno prisutni u obliku respiratornog
sindroma sličnog simptomima do kojih dovode drugi respiratorni
virusi poput virusa gripa, kao i virusa koji dovode do oboljenja poznatih
pod imenom SARS i MERS. Međutim, na osnovu kratkog kliničkog iskustva,
pokazalo se da COVID-19 utiče na sve organske sisteme ali je patogeneza
bolesti i dalje nejasna. Blokada u razmeni gasova, sistemska hipoksija i poremećaji
u koagulaciji prate najtežu kliničku sliku. Pored toga, ovaj virus pripada
grupi RNA virusa koji dele zajedničke karakteristike sa virusom HIV-
a,
što ga čini veoma izazovnim u pogledu terapije savremenim medicinskim
pristupima. Trenutno se širom sveta vode polemike o tome kako se boriti
protiv ove epidemije. Pored higijenskih mera i mera bezbednog rastojanja
i izolacije, postoji važna polemika oko profilaktičkih vakcina. U ovom preglednom
članku pruža se uvid u sve aspekte vakcinacije i metode za njihov
dizajn zasnovane na tehnologijama koje poseduje savremena nauka sa
posebnim osvrtom na genetske (DNK, RNK) vakcine, i postavlja pitanje da
li postoji opravdanost njihove urgentne primene u slučaju pandemije COVID-
19.
Ključne reči:
COVID-19; Vakcine; Oslabljeni virusi; VLP; Vektor; Protein; DNK; RNKIzvor:
Hrana i ishrana, 2020, 61, 1, 1-18Finansiranje / projekti:
- Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, institucionalno finansiranje - 200007 (Univerzitet u Beogradu, Institut za biološka istraživanja 'Siniša Stanković') (RS-MESTD-inst-2020-200007)
URI
https://radar.ibiss.bg.ac.rs/handle/123456789/4178http://hrana-ishrana.org/wp-content/uploads/2021/03/Broj-2-Vol-61-2020.pdf