Vitamin C biochemistry: From scurvy to COVID-19 treatment
Biohemija vitamina C: Od skorbuta do COVID-19 tretmana
2020
Preuzimanje 🢃
Autori:
Zakić, TamaraBudnar, Marta
Kalezić, Anđelika
Korać, Aleksandra
Janković, Aleksandra
Korać, Bato
Tip dokumenta:
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
,
© 2020 by the Serbian Nutrition Society
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt:
Priča o vitaminu C (L-askorbinska kiselina), antioksidansu i kofaktoru u brojnim
biohemijskim reakcijama, deo je njegove duge istorije danas dobro poznata.
Međutim, mnoga pitanja o mehanizmima njegovog delovanja i koristima
koje on ostvaruje po ljudsko zdravlje se kontinuirano nameću. Ovo se
odnosi ne samo na preporučene doze vitamina C, već i na način njegove primene.
Pored toga, postoje brojna pitanja o efikasnosti vitamina C u terapiji
različitih humanih infektivnih bolesti, njegovom antivirusnom potencijalu,
kao i ulozi u funkcionisanju imunskog sistema. Činjenica da vitamin C može
delovati kao redukciono sredstvo (antioksidant) i pro-oksidativno, dodatno
naglašava njegov oksidaciono-redukcioni (redoks) potencijal u fiziološkim
uslovima. Danas posebnu pažnja zahteva pitanje efekta intravenske primene
vitamina C kod pacijenata sa SARS-CoV-2. Ovaj pregled ima za cilj da
prikaže poznate činjenice o vitaminu C i njegovim mehanizmima delovanja
kako bi se bolje razumeli novi izazovi povezani sa vitaminom C.
Ključne reči:
Vitamin C; Metabolizam; Antioksidant; Mehanizam delovanja; Fiziološka funkcija; Imuna funkcija; Kancer; Prehlada; SARS-CoV-2; COVID- 19Izvor:
Hrana i ishrana, 2020, 61, 2, 59-70Finansiranje / projekti:
- Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, institucionalno finansiranje - 200007 (Univerzitet u Beogradu, Institut za biološka istraživanja 'Siniša Stanković') (RS-MESTD-inst-2020-200007)
- Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, institucionalno finansiranje - 200178 (Univerzitet u Beogradu, Biološki fakultet) (RS-MESTD-inst-2020-200178)
URI
http://hrana-ishrana.org/wp-content/uploads/2021/03/Broj-2-Vol-61-2020-1.pdfhttps://radar.ibiss.bg.ac.rs/handle/123456789/4179