Funkcionalna hrana 21. veka: prirodni proizvodi iz perspektive naučnika
2020
Аутори:
Ivanov, MarijaPetrović, Jovana
Stojković, Dejan
Kostić, Marina
Ćirić, Ana
Glamočlija, Jasmina
Soković, Marina
Тип документа:
Књига (Објављена верзија)
,
© 2016 by the Institute for Biological Research "Siniša Stanković"
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт:
Još pre oko 2500 godina je Hipokrat, koji se smatra ocem medicine,
rekao: „Neka ti hrana bude lek i neka lek bude hrana!“
Svedoci smo činjenice da u današnje vreme, u skladu sa Hipokratovom
filozofijom, postoji izraženo interesovanje naučne zajednice da se dokaže
postojanje veze između unosa određenih namirnica i njihovog blagotvornog
efekta na zdravlje i dugovečnost ljudi. Nedavne studije su pokazale da
balansirana ishrana, uz određene zdrave navike (redovno kretanje, izbegavanje
duvanskog dima i alkohola), može znatno umanjiti šanse za razvoj različitih
bolesti, kao i da zajedno mogu uticati na tok već postojećih oboljenja.
Farmakolozi postaju svesni da lečenje uglavnom nije dovoljno uspešno ukoliko
se poštuje paradigma: „jedna bolest – jedna meta – jedan lek“, već da je
neophodan pristup kojim se omogućava postizanje i održavanje celokupnog
balansa i homeostaze organizma. Posebno se ističe potencijal ciljanih
kombinacija lekova sa određenim tipom ishrane kako bi se povećala efikasnost
lečenja i eliminisale moguće negativne interakcije medikamenata i određenih
namirnica...