Приказ основних података о документу

dc.creatorIvanov, Marija
dc.creatorPetrović, Jovana
dc.creatorStojković, Dejan
dc.creatorKostić, Marina
dc.creatorĆirić, Ana
dc.creatorGlamočlija, Jasmina
dc.creatorSoković, Marina
dc.date.accessioned2021-05-27T11:18:48Z
dc.date.available2021-05-27T11:18:48Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.isbn978-86-80335-13-1
dc.identifier.urihttps://radar.ibiss.bg.ac.rs/handle/123456789/4224
dc.description.abstractJoš pre oko 2500 godina je Hipokrat, koji se smatra ocem medicine, rekao: „Neka ti hrana bude lek i neka lek bude hrana!“ Svedoci smo činjenice da u današnje vreme, u skladu sa Hipokratovom filozofijom, postoji izraženo interesovanje naučne zajednice da se dokaže postojanje veze između unosa određenih namirnica i njihovog blagotvornog efekta na zdravlje i dugovečnost ljudi. Nedavne studije su pokazale da balansirana ishrana, uz određene zdrave navike (redovno kretanje, izbegavanje duvanskog dima i alkohola), može znatno umanjiti šanse za razvoj različitih bolesti, kao i da zajedno mogu uticati na tok već postojećih oboljenja. Farmakolozi postaju svesni da lečenje uglavnom nije dovoljno uspešno ukoliko se poštuje paradigma: „jedna bolest – jedna meta – jedan lek“, već da je neophodan pristup kojim se omogućava postizanje i održavanje celokupnog balansa i homeostaze organizma. Posebno se ističe potencijal ciljanih kombinacija lekova sa određenim tipom ishrane kako bi se povećala efikasnost lečenja i eliminisale moguće negativne interakcije medikamenata i određenih namirnica...sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBeograd: Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković"sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.titleFunkcionalna hrana 21. veka: prirodni proizvodi iz perspektive naučnikasr
dc.typebooksr
dc.rights.licenseARRsr
dcterms.abstractСоковић, Марина; Иванов, Марија; Петровић, Јована; Стојковић, Дејан; Костић, Марина; Ћирић, Aна; Гламочлија, Јасмина; Функционална храна 21. века: природни производи из перспективе научника; Функционална храна 21. века: природни производи из перспективе научника;
dc.rights.holder© 2016 by the Institute for Biological Research "Siniša Stanković"sr
dc.citation.vancouverIvanov M, Petrović J, Stojković D, Kostić M, Ćirić A, Glamočlija J, Soković M. Funkcionalna hrana 21. veka - prirodni proizvodi iz perspektive naučnika. Beograd: Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković"; 2020. 39 p.
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.fulltexthttps://radar.ibiss.bg.ac.rs/bitstream/id/8460/Funkcionalna-hrana-FINALNO-sa-koricama.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ibiss_4224


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу