Edible and medicinal mushrooms - The beneficial role for human health
Jestive i lekovite gljive – uticaj na zdravlje ljudi
2018
Тип документа:
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
,
© 2018 by the University of Belgrade
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт:
Hipokratova fraza "Neka hrana bude lek, neka lek bude hrana", izgovorena pre više od 2500 godina, i danas je aktuelna, jer potrošači hrane i naučnici shvataju zdravstveni značaj hrane.
Od drevnih vremena, gljive su deo ljudske kulture, hrane, lekova, legendi, folklora i religije. Stari Grci verovali su da obezbeđuju snagu ratnicima u borbi, a Rimljani su ih smatrali "hranom bogova". Vekovima, kineska kultura koristi gljive kao zdravu hranu ili za lečenje bolesti u tradicionalnim narodnim lekovima. Interesovanje za jestive i lekovite vrste makromiceta je veoma povećano u poslednjim decenijima prošloga veka. Danas naučne studije pokazuju da makromicete su visoko vrednovana hrana, jer imaju nizak sadržaj masti i energetsku vrednost. Bogate su ugljenim hidratima, vitaminima, mineralima i dijetetskim vlaknima, a prisutni proteini u makromicetama sadrže devet esencijalnih amino kiselina. Takođe, one su relativno dobar izvor minerala kao što su kalijum, fosfor, gvožđe, i vitamina (tiamin, riboflavin, askorbinsku kiselinu, ergosterol i niacin). Različite vrste gljiva stvaraju veliki broj bioaktivnih jedinjenja velike i/ili male molekulske mase. Neka od njih, kao što su polisaharidi, peptidi i proteini, posebno lektini, kao i mnoga terpenoidna jedinjenja pokazuju različite biološke aktivnosti, uključujući antitumorsku, imunomodulatornu, kardioprotektivnu, hepatoprotektivnu, hipoholesterolemičnu, antivirusnu, antibakterijsku, antifungalnu, antiparazitsku i antidijabetičnu. Mnoge jestive i lekovite vrste gljiva predstavljaju potencijalni izvor velikog broja bioaktivnih jedinjenja koja se mogu koristiti kao profilaktički agensi u prevenciji oboljenja i zaštiti ljudskog zdravlja.
У:
- Soković M, Tešić Ž, editors. Unifood conference: Programme & Book of Abstracts; 2018 Oct 5-6; Belgrade, Serbia. Belgrade: University of Belgrade; 2018. p. 50.