Uticaj salicilne kiseline na biohemijske mehanizme tolerancije Impatiens walleriana (Balsaminaceae) prema vodnom stresu
Effect of salycilic acid on biochemical tolerance mechanisams of Impatiens walleriana (Balsaminaceae) to water stress
Apstrakt:
U prvom delu doktorske disertacije ispitivan je odgovor biljaka Impatiens walleriana na vodni stres indukovan polietilen glikolom (PEG) i uticaj salicilne kiseline (SA) u in vitro uslovima. Kulture izdanaka I. walleriana su gajene na hranljivoj podlozi koja je sadržala različite kombinacije i koncentracije PEG (1-3%) i SA (1-3 mM). Nakon dugotrajnog delovanja vodnog stresa na biljke I. walleriana utvrđen je uticaj PEG i SA na parametre hidratacije, indikatore oksidativnog stresa, kao i na parametre rastenja izdanaka. PEG indukovani vodni stres je uzrokovao redukciju rastenja, smanjenje mase svežih izdanaka, broja listova i izdanaka, relativnog sadržaja vode (RWC) i sadržaja hlorofila, kao i akumulaciju prolina, H2O2, i malondialdehida (MDA). Aktivnosti antioksidativnih enzima, katalaza (CAT), superoksid dismutaza (SOD) i peroksidaza (POX), su povećane kao odgovor na PEG tretman i to zavisno od primenjene koncentracije PEG. U drugom delu doktorske disertacije ispitivan je uticaj folijarne primene 2 mM SA na I. walleriana gajene ex vitro u uslovima suše. Biljke su podeljene u 4 grupe: zalivane biljke, zalivane biljke tretirane sa SA, nezalivane biljke i nezalivane biljke tretirane sa SA. Utvrđen je broj cvetnih pupoljaka i cvetova, RWC, sadržaj MDA, prolina, kao i aktivnosti SOD, CAT i POX u različitim vremenskim tačkama tokom trajanja eksperimenta. Suša je dovela do venjenja, odbacivanja cvetova, smanjenja RWC i porasta MDA. Kao odgovor na sušu kod I. walleraina je pojačana aktivnost hloroplastne Cu/ZnSOD i dve izoforme gvajakol peroksidaze. Identifikovane su tri de novo sekvence dehidrina korišćenjem transkriptoma iz listova I. walleriana: IwDhn1, IwDhn2.1 i IwDhn2.2. Suša je indukovala ekspresiju IwDhn2.1 i IwDhn2.2. Primena SA je pozitivno uticala na biljke koje su bile izložene suši, sprečavajući venjenje, održavajući RWC i aktivnost antioksidativnih enzima, ali nije imala uticaj na sprečavanje odbacivanja cvetova.