Biološki potencijal i hemijski profil metanolnih ekstrakata biljaka Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. (Apiaceae), Ononis spinosa L. (Fabaceae) i Phlomis fruticosa L. (Lamiaceae)
Biological potential and chemical profile of methanolic extracts of herbs Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. (Apiaceae), Ononis spinosa L. (Fabaceae) and Phlomis fruticosa L. (Lamiaceae)
Апстракт:
Upotreba biljaka u lečenju ljudi datira još od antičkih vremena. Danas, savremena nauka izučava lekovita svojstva biljaka, potvrđuje njihov etnobotanički značaj i opisuje nove upotrebe biljnih vrsta kao medicinskih sredstava. Cilj ove doktorske disertacije je analiza biološkog potencijala i hemijskog profila metanolnih ekstrakata dobijenih iz nadzemnih delova biljaka Anthriscus cerefolium, Ononis spinosa i Phlomis fruticosa. Biološki potencijal metanolnih ekstrakata je određen testiranjem antibakterijske, antifungalne, antibiofilm, antioksidativne, enzim-inhibitorne, antiproliferativne i anti-inflamatorne aktivnosti. Predstavljen je i uvid u mehanizme antibakterijskog, antifungalnog i antiproliferativnog delovanja ekstrakata. Dobijeni rezultati su ukazali na značajnu antimikrobnu aktivnost ekstrakata protiv patogenih bakterija i gljiva. Takođe, ekstrakti su posedovali antibiofilm aktivnost protiv biofilma bakterija i patogenih kvasnica, kao i aktivnost na neke od faktora virulencije bakterija i kvasnica. Dalje, uočen je značajan antioksidativni potencijal svih ekstrakata, kao i njihova sposobnost inhibicije medicinski važnih enzima. Testirani ekstrakti nisu pokazali toksičnost prema ne-tumorskim humanim primarnim ćelijama, ali su pokazali antiproliferativno dejstvo na tumorske ćelijske linije. Takođe, uočene su i promene morfologije ćelija glioblastoma tretiranih ekstraktom A. cerefoilum. Ekstrakti su pokazali anti-inflamatornu aktivnost na in vitro modelu bakterijski indukovane inflamacije kod humanih keratinocita kože. Takođe, u okviru ove doktorske disertacije rasvetljen je hemijski sastav polifenola u testiranim ekstraktima i utvrđeno je da dominiraju derivati fenolnih kiselina i flavonoida.