Uticaj održavanja zemljišta na pomološko-tehnološke osobine ploda i prinos nekih sorti šljive
Impact of soil cultivation on fruit characteristics and yield in some plum cultivars
2007
Тип документа:
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт:
Izučavan je uticaj zastiranja (crna folija, bela folija, biljni materijal), tretiranja herbicidima i ručnog okopavanja (kontrola) prostora u zoni redova, na pomološko-tehnološke i produktivne osobine plodova pet sorti šljive. Krupnoća plodova i koštica bila je najveća u varijanti zastiranja crnom folijom, a najmanja u petoj, kontrolnoj varijanti. U odnosu na kontrolu, plodovi u ostalim varijantama su bili sa većom masom od 10,9 do 2,0 g ili za 27,7%, odnosno 6,6%, a sadržaj mezokarpa veći za 1,5 do 0,5%. Prinos plodova je bio u granicama od 26,8 kg/stablu (crna folija) do 20,2 kg/stablu (kontrola) ili od 13,4 do 10,10 t/ha. Na ovaj način prinosi su povećani za 6,6 do 3,6 kg/stablu, odnosno za 3,3 do 1,8 t/ha, ili za 24,7 do 15,2%. Indeks slasti je bio od 12,1 (crna i bela folija) do 8,6 (kontrola).