Uticaj uslova kultivacije na produkciju ligninolitičkih enzima kod Ganoderma carnosum
Effect of cultivation conditions on ligninolytic enzyme production by Ganoderma carnosum
Апстракт:
Vrste roda Ganoderma su producenti mnogih biološki aktivnih supstanci pa su objekti proučavanja mnogih medicinskih i farmaceutskih studija. U novije vreme se sve više pažnje poklanja upoznavanju njihovog ligninolitičkog enzimskog sistema, u cilju uspešne primene u različitim biotehnološkim procesima. Za razliku od G. lucidum, čiji je ligninolitički sistem intenzivno proučavan, ostale vrste ovog roda su retko bile objekti istraživanja. G. carnosum se teško morfološki razlikuje od G. lucidum. i još uvek nije biohemijski proučena, pa je cilj našeg istraživanja bio analiza produkcije Mn-oksidujućih peroksidaza i lakaza u uslovima čvrste kultivacije, na različitim biljnim ostacima (pšenična slama, stabljike kukuruza, piljevina hrasta i vinove loze) u prisustvu azota u obliku NH4NO3 i u koncentracijama od 10 mM, odnosno 20 mM. Maksimum produkcije Mn-zavisne peroksidaze dobijen je na pšeničnoj slami pri koncentraciji azota od 10 mM (56.82 U/l). Piljevina vinove loze i koncentracija azota od 10 mM bili su optimalni za sintezu verzatil peroksidaze (80.80 U/l). Dobijena aktivnost lakaza je bila izuzetno niska u medijumu sa pšeničnom slamom (1.80 U/l), dok na ostalim biljnim ostacima nije zabeležena. Maksimalni sadržaj ukupnih proteina je bio najveći u medijumu sa piljevinom hrasta kao izvorom ugljenika i koncentracijom azota od 10 mM.