Antimikrobna aktivnost vodenog ekstrakta L. sulphureus (Bull.: Fr.) Murill
Antimicrobial activity of aqueous extract of Laetiporus sulphureus (Bull.: Fr.) Murill
2011
Autori:
Petrović, JovanaStojković, Dejan
Nikolić, Miloš
Glamočlija, Jasmina
Soković, Marina
Ćirić, Ana
Tip dokumenta:
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
,
© Matica srpska
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt:
Gljiva mrke truleži, Laetiporus sulphureus (Bull.: Fr) Murill., poznata i kao šumsko pile, već je poznata po svojoj nutritivnoj vrednosti. U ovoj studiji ispitivana je antimikrobna sposobnost vodenog ekstrakta L. sulphureus, mikrodilucionom in vitro metodom. Biljni, životinjski i humani patogeni, kao i prouzrokovači kvarenja hrane su testirani. Vodeni ekstrakt dobijen od L. sulphureus pokazao je snažnu aktivnost na testirane mikroorganizme uz doznu zavisnost. S obzirom da postoji konstantni porast rezistentnosti patogena na poznate sintetičke agense, potreba za novim terapeutskim lekovima i konzervansima u prehrambenoj industriji je neophodnost. Stoga, rezultati koji ukazuju na aktivnost prirodnih produkata mogu biti od velikog praktičnog značaja.