Приказ основних података о документу

dc.contributorGlavendekić, Milka
dc.contributorSkočajić, Dragana
dc.creatorStojković, Dejan
dc.date.accessioned2023-03-21T14:05:08Z
dc.date.available2023-03-21T14:05:08Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.isbn978-86-916397-8-5
dc.identifier.urihttp://radar.ibiss.bg.ac.rs/handle/123456789/5503
dc.description.abstractMnoge aromatične i lekovite biljke sadrže veliki broj bioaktivnih komponenti, pre svega fenolnih jedinjenja, koja se, prema brojnim naučnim istraživanjima, dovode u vezu sa biološkom aktivnošću ovih biljaka. Anti-inflamatorna, antioksidativna i antibakterijska svojstva ovih jedinjenja izazvala su veliko interesovanje u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, između ostalih. Proučavani su fenolni profili odabranih biljaka koje su korišćene u brojnim tradicionalnim preparatima: Allium scorodoprassum, Anthriscus cerefolium, Artemisia absinthium, Calluna vulgaris, Carpobrotus edulis, Cytisus multiflorus, Genista tridentata, Hypericum alpigenum, H. perforatum, H. rochelii, Juglans regia, Phlomis fruticosa, Salvia nemorosa, Seseli gummiferum, S. transcaucasicum, Verbascum sinuatum. Pored toga, in vitro eksperimenti su korišćeni za procenu antioksidativne, antibakterijske, antiinflamatorne i citotoksične efikasnosti odabranih biljnih ekstrakata. Antioksidativna aktivnost je ispitivana pomoću nekoliko različitih testova uključujući TBARS, OxHLIA, DPPH, ABTS, CUPRAC, FRAP, test heliranja metala i fosfomolibden. Fenolna jedinjenja, koja pripadaju fenolnim kiselinama i flavonoidima su identifikovana kao najdominantniji sastojci u ispitivanim biljnim vrstama. Štaviše, istraživani ekstrakti su pokazali značajnu antimikrobno dejstvo protiv bakterija i mikrogljiva iz hrane, patogena ljudi, životinja i biljaka. Ispitivani ekstrakti su posedovali antioksidativno dejstvo, antiinflamatorna svojstva što je potvrđeno putem nekoliko različitih testova. Nalazi ove studije poboljšavaju razumevanje fenolnih profila i takođe nude dokaz o bioaktivnim kvalitetama ispitivanih lekovitih vrsta, što ih čini potencijalno veoma atraktivnim kandidatima za proučavanje i upotrebu u različitim oblastima, uključujući hranu, kozmetiku i farmaceutske proizvode.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBelgrade: Faculty of Forestry, University of Belgradesr
dc.relationSerbian Ministry of Education, Science and Technological Development (contract no. 451-03-68/2022–14/200007)sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.sourceZbornik radova: Simpozijum sa međunarodnim učešćem: Pejzažna hortikultura 2023: Zdravlje biljaka - zdravlje ljudi; 2023 Feb 9-10; Belgrade, Serbiasr
dc.subjectLekovite biljkesr
dc.subjectfenolna jedinjenjasr
dc.subjectbiološke aktivnostisr
dc.subjecttradicionalni lekovisr
dc.titleOd tradicije do zdravlja: hemijska karakterizacija i biološka aktivnost odabranih lekovitih biljakasr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseARRsr
dc.rights.holder© 2023 by the Faculty of Forestry, University of Belgradesr
dc.description.otherGlavendekić M, Skočajić D, editors. Zbornik radova: Simpozijum sa međunarodnim učešćem: Pejzažna hortikultura 2023: Zdravlje biljaka - zdravlje ljudi; 2023 Feb 9-10; Belgrade, Serbia. Belgrade: Faculty of Forestry, University of Belgrade; 2023. p. 183-90.sr
dc.citation.spage183
dc.citation.epage191
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.cobiss109622537
dc.identifier.fulltexthttps://radar.ibiss.bg.ac.rs/bitstream/id/12588/bitstream_12582-1.pdf
dc.citation.rankM61
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ibiss_5503


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу