Pozitivno dejstvo antioksidativnih jedinjenja iz biljnih ekstrakata u eksperimentalnom modelu dijabetesa
Ameliorating effects of antioxidative compounds from four plant extracts in experimental models of diabetes
2013
Аутори:
Dinić, SvetlanaUskoković, Aleksandra
Mihailović, Mirjana
Grdović, Nevena
Arambašić Jovanović, Jelena
Marković, Jelena
Poznanović, Goran
Vidaković, Melita
Тип документа:
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт:
Terapija antioksidansima zauzima značajno mesto u lečenju dijabetesa s obzirom da oksidativni stres u velikoj meri doprinosi narušavanju funkcije i strukture β-ćelija pankreasa kao i razvoju komplikacija u dijabetesu. Zbog ograničenog dejstva postojećih antioksidativnih jedinjenja traga se za novim terapijskim rešenjima u tretmanu dijabetesa, kao što je povećanje endogene antioksidativne zaštite organizma putem farmakološke modulacije ključnih antioksidativnih enzima. Primena biljnih ekstrakata u lečenju dijabetesa postaje sve popularnija. Mnoge supstance koje se nalaze u sastavu viših biljaka i gljiva poseduju antioksidativna svojstva koja mogu da zaštite tkiva od štetnih uticaja slobodnih radikala. U ovom revijalnom radu opisani su eksperimentalni modeli dijabetesa kao i mogući mehanizmi koji leže u osnovi antioksidativnog dejstva α-liponske kiseline (LA), snažnog antioksidansa i jedinjenja koje stimuliše ćelijsku apsorpciju glukoze, kao i biljnih ekstrakata izolovanih iz slatkog kestena (Castanea sativa), jestivih pečuraka (Lactarius deterrimus) i prirodnih proizvoda koji sadrže β-glukan u lečenju dijabetesa. Opisani su njihova uloga u sprečavanju smrti β-ćelija pankreasa kao i blagotvorno dejstvo na komplikacije u dijabetesu.
Кључне речи:
diabetes; oxidative stress; lipoic acid; plant antioxidantsИзвор:
Journal of the Serbian Chemical Society, 2013, 78, 3, 365-380
DOI: 10.2298/JSC121026136D
Cobiss ID: 42903055
ISSN: 0352-5139