Приказ основних података о документу

Ameliorating effects of antioxidative compounds from four plant extracts in experimental models of diabetes

dc.creatorDinić, Svetlana
dc.creatorUskoković, Aleksandra
dc.creatorMihailović, Mirjana
dc.creatorGrdović, Nevena
dc.creatorArambašić Jovanović, Jelena
dc.creatorMarković, Jelena
dc.creatorPoznanović, Goran
dc.creatorVidaković, Melita
dc.date.accessioned2015-08-28T10:26:51Z
dc.date.available2015-08-28T10:26:51Z
dc.date.issued2013sr
dc.date.issued2013
dc.identifier.issn0352-5139sr
dc.identifier.otherRad_konverzija_97sr
dc.identifier.urihttps://radar.ibiss.bg.ac.rs/handle/123456789/565
dc.description.abstractGiven that oxidative stress plays a major role in pancreatic β-cell dysfunction and ultimate destruction, as well as in different complications of diabetes, therapy with antioxidants has assumed an important place in the management of diabetes. The relatively limited effects of established antioxidant compounds have stimulated efforts to develop new therapeutic strategies, e.g. to increase the endogenous antioxidant defences through pharmacological modulation of key antioxidant enzymes. Plant extracts are gaining popularity in treating diabetes because many substances synthesized by higher plants and fungi possess antioxidant activities and can prevent or protect tissues against the damaging effects of free radicals. This review summarizes experimental models of diabetes and possible mechanisms that lie behind the antioxidative effects of α-lipoic acid (LA), a powerful antioxidant and compound that stimulates cellular glucose uptake, as well as of plant extracts from sweet chestnut (Castanea sativa), edible mushroom (Lactarius deterrimus) and natural products containing β-glucans in the treatment of diabetes. Their roles in preventing pancreatic β-cell death and in ameliorating the effects of severe diabetic complications are discussed.en
dc.description.abstractTerapija antioksidansima zauzima značajno mesto u lečenju dijabetesa s obzirom da oksidativni stres u velikoj meri doprinosi narušavanju funkcije i strukture β-ćelija pankreasa kao i razvoju komplikacija u dijabetesu. Zbog ograničenog dejstva postojećih antioksidativnih jedinjenja traga se za novim terapijskim rešenjima u tretmanu dijabetesa, kao što je povećanje endogene antioksidativne zaštite organizma putem farmakološke modulacije ključnih antioksidativnih enzima. Primena biljnih ekstrakata u lečenju dijabetesa postaje sve popularnija. Mnoge supstance koje se nalaze u sastavu viših biljaka i gljiva poseduju antioksidativna svojstva koja mogu da zaštite tkiva od štetnih uticaja slobodnih radikala. U ovom revijalnom radu opisani su eksperimentalni modeli dijabetesa kao i mogući mehanizmi koji leže u osnovi antioksidativnog dejstva α-liponske kiseline (LA), snažnog antioksidansa i jedinjenja koje stimuliše ćelijsku apsorpciju glukoze, kao i biljnih ekstrakata izolovanih iz slatkog kestena (Castanea sativa), jestivih pečuraka (Lactarius deterrimus) i prirodnih proizvoda koji sadrže β-glukan u lečenju dijabetesa. Opisani su njihova uloga u sprečavanju smrti β-ćelija pankreasa kao i blagotvorno dejstvo na komplikacije u dijabetesu.sr
dc.description.sponsorshipProjekat ministarstva br. 173020sr
dc.language.isoengsr
dc.publisherBelgrade: Serbian Chemical Society
dc.publisher© 2013 by the Serbian Chemical Society
dc.rightsopenAccesssr
dc.sourceJournal of the Serbian Chemical Societysr
dc.subjectdiabetesENG
dc.subjectoxidative stressENG
dc.subjectlipoic acidENG
dc.subjectplant antioxidantsENG
dc.titlePozitivno dejstvo antioksidativnih jedinjenja iz biljnih ekstrakata u eksperimentalnom modelu dijabetesasr
dc.titleAmeliorating effects of antioxidative compounds from four plant extracts in experimental models of diabetesen
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractПознановић, Горан; Aрамбашић, Јелена; Михаиловић, Мирјана В.; Видаковић, Мелита; Грдовић, Невена; Марковић, Јелена; Динић, Светлана; Ускоковић, Aлександра; Позитивно дејство антиоксидативних једињења из биљних екстраката у експерименталном моделу дијабетеса; Позитивно дејство антиоксидативних једињења из биљних екстраката у експерименталном моделу дијабетеса;
dc.citation.issue3sr
dc.citation.volume78sr
dc.identifier.doi10.2298/JSC121026136D
dc.identifier.scopus
dc.identifier.wos000317160500006
dc.citation.spage365sr
dc.citation.epage380sr
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.cobiss42903055
dc.identifier.fulltexthttps://radar.ibiss.bg.ac.rs//bitstream/id/3167/Rad_konverzija_97.pdf
dc.citation.rankM23
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ibiss_565


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу