Приказ основних података о документу

Фруктоза у исхрани: Има ли разлога за забринутост?

dc.contributorŽivić, Miroslav
dc.contributorPetković, Branka
dc.creatorBrkljačić, Jelena
dc.creatorVeličković, Nataša
dc.creatorVojnović-Milutinović, Danijela
dc.creatorKovačević, Sanja
dc.creatorTeofilović, Ana
dc.creatorBursać, Biljana
dc.creatorPešić, Vesna
dc.creatorĐorđević, Ana
dc.date.accessioned2023-05-26T11:15:20Z
dc.date.available2023-05-26T11:15:20Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.isbn978-86-81413-09-8
dc.identifier.urihttp://radar.ibiss.bg.ac.rs/handle/123456789/5710
dc.description.abstractФруктоза је прост шећер одувек присутан у људској исхрани. До 20. века људи су путем воћа и поврћа уносили релативно ниске количине фруктозе, да би током 20. века, након увођења високофруктозног кукурузног сирупа у прехрамбену индустрију, дневни унос фруктозе био учетворостручен што је коинцидирало са растућом преваленцијом метаболичких поремећаја. Ипак, новије студије показују да преваленција метаболичких поремећаја и даље расте иако је дневни унос шећера стабилан или се чак смањује, што указује на допринос других фактора, као што су смањена физичка активност и свакодневна изложеност стресу. Наша истраживања на животињском моделу пацова који је храњен фруктозом и хронично излаган комбинацији стресора пружају одговор на питање да ли, и у којим ситуацијама, фруктоза може да смањује штетне ефекте стреса, а у којим условима стрес потенцира штетне ефекте фруктозе? Резултати показују да фруктоза, стрес и њихова комбинација, на ткивно и полно специфичан начин утичу на метаболизам глукозе и липида, као и на редокс и инфламаторни статус у јетри, скелетним мишићима и висцералном масном ткиву, а да поред метаболичких ефеката фруктоза и стрес утичу и на понашање животиња. Будући да ефекти фруктозе зависе од дозе и патофизиолошког стања организма, енергија која од ње потиче се може ефикасно складиштити и по потреби користити кроз физичку активност, док сталан повећан унос фруктозе, уз седентарни начин живота и стрес може допринети развоју метаболичких и кардиоваскуларних обољења.sr
dc.description.abstractFruktoza je prost šećer oduvek prisutan u ljudskoj ishrani. Do 20. veka ljudi su putem voća i povrća unosili relativno niske količine fruktoze, da bi tokom 20. veka, nakon uvođenja visokofruktoznog kukuruznog sirupa u prehrambenu industriju, dnevni unos fruktoze bio učetvorostručen što je koincidiralo sa rastućom prevalencijom metaboličkih poremećaja. Ipak, novije studije pokazuju da prevalencija metaboličkih poremećaja i dalje raste iako je dnevni unos šećera stabilan ili se čak smanjuje, što ukazuje na doprinos drugih faktora, kao što su smanjena fizička aktivnost i svakodnevna izloženost stresu. Naša istraživanja na životinjskom modelu pacova koji je hranjen fruktozom i hronično izlagan kombinaciji stresora pružaju odgovor na pitanje da li, i u kojim situacijama, fruktoza može da smanjuje štetne efekte stresa, a u kojim uslovima stres potencira štetne efekte fruktoze? Rezultati pokazuju da fruktoza, stres i njihova kombinacija, na tkivno i polno specifičan način utiču na metabolizam glukoze i lipida, kao i na redoks i inflamatorni status u jetri, skeletnim mišićima i visceralnom masnom tkivu, a da pored metaboličkih efekata fruktoza i stres utiču i na ponašanje životinja. Budući da efekti fruktoze zavise od doze i patofiziološkog stanja organizma, energija koja od nje potiče se može efikasno skladištiti i po potrebi koristiti kroz fizičku aktivnost, dok stalan povećan unos fruktoze, uz sedentarni način života i stres može doprineti razvoju metaboličkih i kardiovaskularnih oboljenja.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBelgrade: Serbian Biological Societysr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200007/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceKnjiga sažetaka: Treći Kongres biologa Srbije: Osnovna i primenjena istraživanja: Metodika nastave; 2022 Sep 21-25; Zlatibor, Serbiasr
dc.subjectfruktozasr
dc.subjectstressr
dc.subjectmetabolizam glukozesr
dc.subjectmetabolizam lipidasr
dc.subjectinflamacijasr
dc.titleFruktoza u ishrani: Ima li razloga za zabrinutost?sr
dc.titleФруктоза у исхрани: Има ли разлога за забринутост?sr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.rights.holder© 2022 by the Serbian Biological Societysr
dc.description.otherŽivić M, Petković B, editors. Knjiga sažetaka: Treći Kongres biologa Srbije: Osnovna i primenjena istraživanja: Metodika nastave; 2022 Sep 21-25; Zlatibor, Serbia. Belgrade: Serbian Biological Society; 2022. p. 284.sr
dc.citation.spage284
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.cobiss75026697
dc.identifier.fulltexthttps://radar.ibiss.bg.ac.rs/bitstream/id/12961/bitstream_12961.pdf
dc.citation.rankM64
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ibiss_5710


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу