Приказ основних података о документу
Fruktoza u ishrani: Ima li razloga za zabrinutost?
Фруктоза у исхрани: Има ли разлога за забринутост?
dc.contributor | Živić, Miroslav | |
dc.contributor | Petković, Branka | |
dc.creator | Brkljačić, Jelena | |
dc.creator | Veličković, Nataša | |
dc.creator | Vojnović-Milutinović, Danijela | |
dc.creator | Kovačević, Sanja | |
dc.creator | Teofilović, Ana | |
dc.creator | Bursać, Biljana | |
dc.creator | Pešić, Vesna | |
dc.creator | Đorđević, Ana | |
dc.date.accessioned | 2023-05-26T11:15:20Z | |
dc.date.available | 2023-05-26T11:15:20Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-81413-09-8 | |
dc.identifier.uri | http://radar.ibiss.bg.ac.rs/handle/123456789/5710 | |
dc.description.abstract | Фруктоза је прост шећер одувек присутан у људској исхрани. До 20. века људи су путем воћа и поврћа уносили релативно ниске количине фруктозе, да би током 20. века, након увођења високофруктозног кукурузног сирупа у прехрамбену индустрију, дневни унос фруктозе био учетворостручен што је коинцидирало са растућом преваленцијом метаболичких поремећаја. Ипак, новије студије показују да преваленција метаболичких поремећаја и даље расте иако је дневни унос шећера стабилан или се чак смањује, што указује на допринос других фактора, као што су смањена физичка активност и свакодневна изложеност стресу. Наша истраживања на животињском моделу пацова који је храњен фруктозом и хронично излаган комбинацији стресора пружају одговор на питање да ли, и у којим ситуацијама, фруктоза може да смањује штетне ефекте стреса, а у којим условима стрес потенцира штетне ефекте фруктозе? Резултати показују да фруктоза, стрес и њихова комбинација, на ткивно и полно специфичан начин утичу на метаболизам глукозе и липида, као и на редокс и инфламаторни статус у јетри, скелетним мишићима и висцералном масном ткиву, а да поред метаболичких ефеката фруктоза и стрес утичу и на понашање животиња. Будући да ефекти фруктозе зависе од дозе и патофизиолошког стања организма, енергија која од ње потиче се може ефикасно складиштити и по потреби користити кроз физичку активност, док сталан повећан унос фруктозе, уз седентарни начин живота и стрес може допринети развоју метаболичких и кардиоваскуларних обољења. | sr |
dc.description.abstract | Fruktoza je prost šećer oduvek prisutan u ljudskoj ishrani. Do 20. veka ljudi su putem voća i povrća unosili relativno niske količine fruktoze, da bi tokom 20. veka, nakon uvođenja visokofruktoznog kukuruznog sirupa u prehrambenu industriju, dnevni unos fruktoze bio učetvorostručen što je koincidiralo sa rastućom prevalencijom metaboličkih poremećaja. Ipak, novije studije pokazuju da prevalencija metaboličkih poremećaja i dalje raste iako je dnevni unos šećera stabilan ili se čak smanjuje, što ukazuje na doprinos drugih faktora, kao što su smanjena fizička aktivnost i svakodnevna izloženost stresu. Naša istraživanja na životinjskom modelu pacova koji je hranjen fruktozom i hronično izlagan kombinaciji stresora pružaju odgovor na pitanje da li, i u kojim situacijama, fruktoza može da smanjuje štetne efekte stresa, a u kojim uslovima stres potencira štetne efekte fruktoze? Rezultati pokazuju da fruktoza, stres i njihova kombinacija, na tkivno i polno specifičan način utiču na metabolizam glukoze i lipida, kao i na redoks i inflamatorni status u jetri, skeletnim mišićima i visceralnom masnom tkivu, a da pored metaboličkih efekata fruktoza i stres utiču i na ponašanje životinja. Budući da efekti fruktoze zavise od doze i patofiziološkog stanja organizma, energija koja od nje potiče se može efikasno skladištiti i po potrebi koristiti kroz fizičku aktivnost, dok stalan povećan unos fruktoze, uz sedentarni način života i stres može doprineti razvoju metaboličkih i kardiovaskularnih oboljenja. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Belgrade: Serbian Biological Society | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200007/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | Knjiga sažetaka: Treći Kongres biologa Srbije: Osnovna i primenjena istraživanja: Metodika nastave; 2022 Sep 21-25; Zlatibor, Serbia | sr |
dc.subject | fruktoza | sr |
dc.subject | stres | sr |
dc.subject | metabolizam glukoze | sr |
dc.subject | metabolizam lipida | sr |
dc.subject | inflamacija | sr |
dc.title | Fruktoza u ishrani: Ima li razloga za zabrinutost? | sr |
dc.title | Фруктоза у исхрани: Има ли разлога за забринутост? | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.rights.holder | © 2022 by the Serbian Biological Society | sr |
dc.description.other | Živić M, Petković B, editors. Knjiga sažetaka: Treći Kongres biologa Srbije: Osnovna i primenjena istraživanja: Metodika nastave; 2022 Sep 21-25; Zlatibor, Serbia. Belgrade: Serbian Biological Society; 2022. p. 284. | sr |
dc.citation.spage | 284 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |
dc.identifier.cobiss | 75026697 | |
dc.identifier.fulltext | https://radar.ibiss.bg.ac.rs/bitstream/id/12961/bitstream_12961.pdf | |
dc.citation.rank | M64 | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ibiss_5710 |