Microbiological Quality of Probiotic Products
Mikrobiološki kvalitet probiotičkih proizvoda
2023
Аутори:
Zavišić, GordanaRistić, Slavica
Petković, Branka
Živkov Šaponja, Dragoslava
Jojić, Nikola
Janković, Drina
Тип документа:
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт:
Mikroorganizmi koji se koriste kao probiotici treba da zadovolje elementarne aspekte
bezbednosti (netoksičnost, odsustvo gena rezistencije na antibiotike i translokacije) i
funkcionalne/tehnološke aspekte (otpornost i preživljavanje u kiselom gastričnom okruženju, adhezivnost, stabilnost i vijabilnost ćelija). Probiotici sa zdravstvenom tvrdnjom, bilo da su
dijetetski proizvod ili farmabiotik (kategorija lekova), treba da budu klinički testirani, validirani,
dokumentovani i stalno kontrolisani u pogledu kvaliteta. Važni parametri kvaliteta su
identifikacija deklarisanih probiotičkih sojeva, broj živih mikroorganizama (probiotičke bakterije i/ili gljivice) i mikrobiološka čistoća (odsustvo specifičnih patogenih/uslovno patogenih bakterija i gljivica, kao i ograničavanje ukupnog broja kontaminanata kao što su aerobne bakterije, kvasci i plesni). Zbog brojnih izveštaja o komercijalnim probioticima niskog kvaliteta koji se prodaju za ljudsku upotrebu, ovaj pregled razmatra metode koje se koriste za testiranje sadržaja probiotičkih mikroorganizama, bezbednost za nameravanu upotrebu i dokazane zdravstvene koristi onih probiotika čiji mikrobiološki kvalitet odstupa od sadržaja koji tvrde proizvođači i održavanja vitalnosti ćelija, tj. stabilnosti probiotika tokom roka trajanja. Pored toga, razmatraju se i neželjeni efekti probiotika i potencijalne opasnosti po zdravlje korisnika.