Uticaj koenzima Q10 i maslinovog ulja na koncentracije askorbinske kiseline, vitamina E i koenzima Q u skeletnom mišiću pacova
2000
Тип документа:
Чланак у часопису (Објављена верзија)
,
© 2000 by the Institut za stočarstvo
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт:
Askorbinska kisdina (AsA), vitamin E (Vit E) i koenzi.m Q (CoQ) pred stavljaju snazne antioksidanse koji u celijama hvataju slobodne kiseonicke radikale, inhibi raju lipidnu peroksidaciju i na taj nacin sprecavaju ostecenja oksidansi.ma koje uzrokuju slobodni radikali. Istovremeno, maslinovo ulje sadrzi komponentu koja moze da poboljsa antioksidantsku stabilnost i smanji rizik od oboljenja uzrokovanih vrstama reaktivnog kiseonika. Da bi se proizvela zdrava hrana (meso) za ljude, bogata antioksidansima, izveli smo pocetne oglede na pacovima rase Wistar albino koji su prethodno tretirani sa CoQ10 (16 mg/kg, i.m., svakog petog dana) i maslinovirn uljem (0,1 mL., i.m., svakog petog dana), tokom 30 dana. U skeletnirn misicima (m. gastrocnaemius) primecene su koncentra cije AsA. Vit E i CoQ. na kraju tretmana. Nasi rezultati pokazuju znacajan porast sadrzaja AsA, Vit E (p<0 .005) i CoQ (p<0.05) u misicima zivotinja tretiranih sa CoQ 1o u poredenju sa kontrolnom vrednoscu. Kod pacova tretiranih maslinovim uljem pri.mecen je znacajan porast nivoa AsA i Vit Eu misicima (p<0.005). Na osnovu nasih preliminarnih rezultata na pacovima, predlazemo prethodni tretman goveda nekim antioksidansima kako bi se povecala oksidantska stabilnost mesa i poboljsao kvalitet ljudske ishrane.
Кључне речи:
Asa; Vit E; CoQ10; Pacovi; GovedaИзвор:
Biotechnology in Animal Husbandry, 2000, 16, 3-4, 41-48Финансирање / пројекти:
- Serbian Ministry of Sciences, Yugoslavia, Grants No. 03E23 and 03E18.