Приказ основних података о документу

dc.creatorŽikić, Radoslav V.
dc.creatorŠtajn, Andraš Š.
dc.creatorPavlović, Slađan
dc.creatorOgnjanović, Branka
dc.date.accessioned2023-07-11T11:30:06Z
dc.date.available2023-07-11T11:30:06Z
dc.date.issued2000
dc.identifier.issn0353-6289
dc.identifier.urihttp://radar.ibiss.bg.ac.rs/handle/123456789/5913
dc.description.abstractAskorbinska kisdina (AsA), vitamin E (Vit E) i koenzi.m Q (CoQ) pred­ stavljaju snazne antioksidanse koji u celijama hvataju slobodne kiseonicke radikale, inhibi­ raju lipidnu peroksidaciju i na taj nacin sprecavaju ostecenja oksidansi.ma koje uzrokuju slobodni radikali. Istovremeno, maslinovo ulje sadrzi komponentu koja moze da poboljsa antioksidantsku stabilnost i smanji rizik od oboljenja uzrokovanih vrstama reaktivnog kiseonika. Da bi se proizvela zdrava hrana (meso) za ljude, bogata antioksidansima, izveli smo pocetne oglede na pacovima rase Wistar albino koji su prethodno tretirani sa CoQ10 (16 mg/kg, i.m., svakog petog dana) i maslinovirn uljem (0,1 mL., i.m., svakog petog dana), tokom 30 dana. U skeletnirn misicima (m. gastrocnaemius) primecene su koncentra­ cije AsA. Vit E i CoQ. na kraju tretmana. Nasi rezultati pokazuju znacajan porast sadrzaja AsA, Vit E (p<0 .005) i CoQ (p<0.05) u misicima zivotinja tretiranih sa CoQ 1o u poredenju sa kontrolnom vrednoscu. Kod pacova tretiranih maslinovim uljem pri.mecen je znacajan porast nivoa AsA i Vit Eu misicima (p<0.005). Na osnovu nasih preliminarnih rezultata na pacovima, predlazemo prethodni tretman goveda nekim antioksidansima kako bi se povecala oksidantska stabilnost mesa i poboljsao kvalitet ljudske ishrane.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBeograd: Institut za stočarstvosr
dc.relationSerbian Ministry of Sciences, Yugoslavia, Grants No. 03E23 and 03E18.sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.sourceBiotechnology in Animal Husbandrysr
dc.subjectAsasr
dc.subjectVit Esr
dc.subjectCoQ10sr
dc.subjectPacovisr
dc.subjectGovedasr
dc.titleUticaj koenzima Q10 i maslinovog ulja na koncentracije askorbinske kiseline, vitamina E i koenzima Q u skeletnom mišiću pacovasr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseARRsr
dc.rights.holder© 2000 by the Institut za stočarstvosr
dc.citation.issue3-4
dc.citation.volume16
dc.citation.spage41
dc.citation.epage48
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.fulltexthttps://radar.ibiss.bg.ac.rs/bitstream/id/13890/bitstream_13890.pdf
dc.citation.rankM53
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ibiss_5913


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу