Biološki značaj antioksidanata - važan faktor visoko kvalitetne hrane
2001
Аутори:
Ognjanović, BrankaPavlović, Slađan
Žikić, Andraš Š.
Štajn, Andraš Š.
Saičić, Zorica
Petrović, Vojislav M.
Тип документа:
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
,
© 2001 by Organizacioni odbor "Ekološke istine 2001"
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт:
Globalni problem savremenog sveta je proizvodnja dovoljnih količina visokokvalitetne i zdrave hrane. Savremene studije pokazuju da je jedan od najvažnijih faktora koji utiču na kvalitet hrane održavanje njene oksidacione stabilnosti. Istraživanja oksidacione stabilnosti hrane nameću potrebu uvođenja novih kriterijuma i standarda koji bi obuhvatili i određivanje antioksidacionih komponenata u hrani. Rezultati naših istraživanja pokazuju da tretman koenzimom Q10, vitaminom E i maslinovim uljem, povećava antioksidacioni status (enzimske i neenzimske komponente) u tkivima pacova.
Кључне речи:
Antioksidansi; Zdrava hrana; Koenzim Q10; Vitamin E; Maslinovo uljeФинансирање / пројекти:
- Serbian Ministry of Sciences, Yugoslavia, Grants No. 03E23 and 03E18.
У:
- Zbornik radova: IX naučno-stručni skup o prirodnim vrednostima i zaštiti životne sredine i XIV stručni sastanak preventivne medicine Timočke Krajine: Ekološka istina; 2001 Jun 6. Donji Milanovac: Organizacioni odbor "Ekološke istine 2001"; 2001. p. 359-64.