Biološki značaj selena - važan faktor visoko kvalitetne hrane
2002
Autori:
Žikić, Radoslav V.Ognjanović, Branka
Štajn, Andraš Š.
Pavlović, Slađan
Saičić, Zorica
Petrović, Vojislav M.
Tip dokumenta:
Konferencijski prilog (Objavljena verzija)
,
©2002 by the Organizacioni odbor "Ekološke istine 2002"
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt:
Postojeci medjunarodni propisi, standardi i direktive koji se odnose na kvalitet harne su dobrim delom ugradjeni u jugoslovensko zakonodavstvo i propise. Njihovo dosledno postovanje je neophodno ne samo zbog zadovoljenja kvaliteta hrane koja se distribuira na domacem tzistu vec je i preduslov nase uspesne izvome orijemacije i konkurenmosti na inostranom trzistu prehrambenih proizvoda. Istrazivanja oksidacione stabilnosti hrane koja se sprovode u mnogim istrazivackim laboratorijama u svetu namecu potrebu uvodjenja novih kriterijuma i standarda koji bi obuhvatili i odredjivanje antioksidacionih komponenata u hrani. Rezultati dobijeni u nasim istrazivanjima pokazuju da naknadnim dodavanjem pojedinih komponenata antioksidacionog sistema (selen) moze znacajno da se poveca ukupni nivo ostalih antioksidanata u tkivima eksperimentalnih zivotinja.
Ključne reči:
Selen; Visoko kvalitetna hranaFinansiranje / projekti:
- Serbian Ministry of Sciences, Yugoslavia, Grants No. 03E23 and 03E18.
U:
- Zbornik radova: X naučno-stručni skup o prirodnim vrednostima i zaštiti životne sredine i XV stručni sastanak preventivne medicine Timočke Krajine: Ekološka istina; 2002 Jun 5-8; Donji Milanovac, Serbia. Zaječar: Organizacioni odbor "Ekološke istine 2002"; 2002. p. 157-60.