Kompozicija i sezonska varijabilnost etarskog ulja Phlomis fruticosa L.
Composition and seasonal variability of Phlomis fruticosa L. essential oils
2000
Аутори:
Soković, MarinaMarin, P.D.
Vajs, Vlatka
Milosavljević, S.
Đoković, D.
Tešević, V.
Janaćković, P.
Тип документа:
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт:
Biljni materijal je sakupljan tokom 1997. godine u Baru (Voluvica). Crna Gora. Etarsko ulje je izolovano metodom hidrodestilacije, nakon čega su gasnom hromatografijom i masenom spektrometrijom identifikovane pojedinačne komponente. Identifikovano je 18 komponenti. Glavne komponente etarskog ulja su α-pinen, 1.8-cineol i β-kariofilen. Monoterpenski ugljovodonici prisutni su sa 7.9-63.7%. seskviterpenski ugljovodonici sa 2.4-9.8%, oksidovani monoterpeni sa 2.6-13.8% i oksidovani ugljovodonici sa 0.4-15.9%. U etarskom ulju ispitivane vrste najzastupljeniji su monoterpenski ugljovodonici. Rezultati ukazuju na sezonsku varijabilnost prinosa i sastava etarskog ulja. Prinos etarskog ulja u periodu od avgusta do januara je 0.04%, dok je u periodu od maja do avgusta 0.06%. Primećene su značajne razlike u zastupljenosti dominantnih komponenti sa sezonskim promenama, α-pinen i 1.8-cineol najzastupljeniji su u julu, dok je β-kariofilen u tom periodu prisutan sa najmanjim procentom. Rezultati ukazuju da sezonske promene mogu bitno uticati na karakteristike etarskog ulja. Praćenje sezonske varijabilnosti etarskog ulja može biti od velike važnosti prilikom korišćenja lekovitih i aromatičnih biljaka u farmaciji i medicini. .