Efekti akutne hipoksije na energetski status i antioksidacioni zaštitni sistem u krvi šarana - Cyprinus carpio L.
Effects of acute hypoxia on the energy status and antioxidant defense system in the blood of carp - Cyprinvs carpio L.
Аутори:
Žikić, Radoslav V.Štajn, Andraš Š.
Pavlović, Slađan
Ognjanović, Branka I.
Maletić, Snežana D.
Marković, Mirjana D.
Dragićević-Đoković, Ljiljana M.
Radojičić, Ratko M.
Saičić, Zorica
Тип документа:
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт:
Uticaj akutne hipoksije na koncentraciju glukoze, piruvata, lipidnih peroksida (LP), redukovanog glutationa (GSH) i na nivo laktata u krvi šarana (Cyprinu carpio L) je analiziran u akvarijumskim uslovima. U crvenim krvnim zrncima (RBCs) je analizirana aktivnost enzima superoksid-peroksidaze (GSH-Px) kao i koncentracije ATP, ADP i odnos ATP/ADP. U plazmi je analizirana aktivnost glutation S-transferaze (GST). U našim eksperimentima je utvrđeno da kratkotrajna progresivna hipoksija izaziva značajne promene svih ispitivanih hematoloških parametara. Povećanje koncentracije LP i povećanje aktivnosti enzima SOD, CAT i GST uz istovremeno smanjenje aktivnosti GSH-Px potvrđuju nastanak oksidacionog stresa i oštećenje RBCs pod hipoksičnim uslovima.