Show simple item record

Traditional use of pear (Pyrus communis L.) in Šumadija, Rudničko-Takovski region (Serbia)

dc.contributorMarković, Marija
dc.contributorNikolić, Goran
dc.contributorStankov Jovanović, Vesna
dc.creatorSavić, Aleksandra
dc.creatorJarić, Snežana
dc.date.accessioned2024-01-31T08:39:21Z
dc.date.available2024-01-31T08:39:21Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.isbn978-86-903786-1-6
dc.identifier.urihttp://radar.ibiss.bg.ac.rs/handle/123456789/6520
dc.description.abstractПодручје рудничко-таковског краја (Шумадија, Србија) карактерише се присуством великог броја аутохтоних сорти крушака, међу којима су најбројније лончара, караманка, лубеничарка, медунак, илињача, жутица, арапка, такиша, видовача, кисељача, водењача и друге. На овом подручју крушка се користи у исхрани (као свеж плод) и преради у бројне производе: сушени плод, сок, компот, џем, као воћна туршија, за прављење колача и ракије крушковаче. Осим у исхрани, забележена је употреба плодова, коре стабла и листова крушке и у етномедицини. Етноботаничко истраживање на подручју рудничко-таковског краја спроведено је на 52 локалитета/села на територији општине Горњи Милановац. Методом отвореног и полу-структурираног интервјуа обављени су разговори са 192 испитаника (127 мушкараца и 65 жена). Резултати истраживања су показали да се крушка користи против констипације (свеж или сушен плод крушке; 10,9% испитаника), за регулацију хипертензије (плод, сок или компот; 14,0% испитаника); као уроантисептик (чај или тинктура коре стабла; 21,8% испитаника); у третману екскреције камена из бубрега (чај или тинктура листа; 18,7% испитаника); за смањење телесне масе (плод, сок или компот у исхрани; 11,9% испитаника) и као хипоалергена храна за исхрану беба (пасирани свежи плод; 8,3% испитаника). Резултати овог истраживања могу значајно да допринесу очувању диверзитета аутохтоних сорти крушке, али и да укажу на практичан значај употребе проучаваних сорти у лековите и комерцијалне срхе. Индиректно, допринос ових истраживања је у проширењу традиционалних етноботаничких и етномедицинских знања на западном Балкану.sr
dc.description.abstractThe area of the Rudnik-Takovo region region (Šumadija, Serbia) is characterized by the presence of a large number of autochthonous pear varieties, among which the most numerous are “lončara”, “karamanka”, “lubeničarka”, “medunak”, “ilinjača”, “žutica”, “arapka”, “takiša”, “vidovača”, “kiseljača”, “vodenjača” and others. In this area, pear is used in food (as a fresh fruit) and processed into numerous products: dried fruit, juice, compote, jam, as a fruit pickle, for making cakes and pear brandy. In addition to nutrition, the use of pear fruits, tree bark and leaves has also been recorded in ethnomedicine. Ethnobotanical research in the area of the Rudnik-Takovo region was conducted in 52 localities/villages in the the municipality of Gornji Milanovac. Open and semi-structured interviews were conducted with 192 respondents (127 men and 65 women). The research results showed that pear is used against constipation (fresh or dried pear fruit; 10.9% of respondents), to regulate hypertension (fruit, juice or compote; 14.0% of respondents); as a uroantiseptic (tea or tree bark tincture; 21.8% of respondents); in the treatment of kidney stone excretion (tea or leaf tincture; 18.7% of respondents); for reducing body weight (fruit, juice or compote in the diet; 11.9% of respondents) and as hypoallergenic food for baby nutrition (mashed fresh fruit; 8.3% of respondents). The results of this research can significantly contribute to the preservation of the diversity of autochthonous pear varieties, but also indicate the practical importance of using the studied varieties for medicinal and commercial purposes. Indirectly, the contribution of these researches is in the expansion of traditional ethnobotanical and ethnomedical knowledge in the Western Balkans.en
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.publisherPirot: Research association "Babin nos"sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.sourceBook of abstract: Second conference about medicinal and wild-growing edible plants: Ethnobotany; 2023 Sep 22-24; Pirot, Serbiasr
dc.subjectPyrus communis
dc.subjectTradicionalna upotrebasr
dc.subjectŠumadija
dc.subjectRudničko-takovski krajsr
dc.subjectTraditional useen
dc.subjectRudnik-Takovo regionen
dc.titleТрадиционална употреба крушке (Pyrus communis L.) у Шумадији, рудничко-таковском крају (Србија)sr
dc.titleTraditional use of pear (Pyrus communis L.) in Šumadija, Rudničko-Takovski region (Serbia)en
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseARRsr
dc.rights.holder© 2023 by the Research association "Babin nos", Pirotsr
dc.description.otherMarković M, Nikolić G, Stankov Jovanović V, editors. Book of abstract: Second conference about medicinal and wild-growing edible plants: Ethnobotany; 2023 Sep 22-24; Pirot, Serbia. Pirot: Research association "Babin nos"; 2023. p. 87-9.sr
dc.citation.spage87
dc.citation.epage89
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.cobiss124657929
dc.identifier.fulltexthttps://radar.ibiss.bg.ac.rs/bitstream/id/16798/bitstream_16798.pdf
dc.citation.rankM64
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ibiss_6520


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record