Prikaz osnovnih podataka o dokumentu
Funkcionalna hrana 21. veka: prirodni proizvodi iz perspektive naučnika
dc.creator | Ivanov, Marija | |
dc.creator | Petrović, Jovana | |
dc.creator | Stojković, Dejan | |
dc.creator | Kostić, Marina | |
dc.creator | Ćirić, Ana | |
dc.creator | Glamočlija, Jasmina | |
dc.creator | Soković, Marina | |
dc.date.accessioned | 2021-05-27T11:18:48Z | |
dc.date.available | 2021-05-27T11:18:48Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-80335-13-1 | |
dc.identifier.uri | https://radar.ibiss.bg.ac.rs/handle/123456789/4224 | |
dc.description.abstract | Još pre oko 2500 godina je Hipokrat, koji se smatra ocem medicine, rekao: „Neka ti hrana bude lek i neka lek bude hrana!“ Svedoci smo činjenice da u današnje vreme, u skladu sa Hipokratovom filozofijom, postoji izraženo interesovanje naučne zajednice da se dokaže postojanje veze između unosa određenih namirnica i njihovog blagotvornog efekta na zdravlje i dugovečnost ljudi. Nedavne studije su pokazale da balansirana ishrana, uz određene zdrave navike (redovno kretanje, izbegavanje duvanskog dima i alkohola), može znatno umanjiti šanse za razvoj različitih bolesti, kao i da zajedno mogu uticati na tok već postojećih oboljenja. Farmakolozi postaju svesni da lečenje uglavnom nije dovoljno uspešno ukoliko se poštuje paradigma: „jedna bolest – jedna meta – jedan lek“, već da je neophodan pristup kojim se omogućava postizanje i održavanje celokupnog balansa i homeostaze organizma. Posebno se ističe potencijal ciljanih kombinacija lekova sa određenim tipom ishrane kako bi se povećala efikasnost lečenja i eliminisale moguće negativne interakcije medikamenata i određenih namirnica... | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Beograd: Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.title | Funkcionalna hrana 21. veka: prirodni proizvodi iz perspektive naučnika | sr |
dc.type | book | sr |
dc.rights.license | ARR | sr |
dcterms.abstract | Соковић, Марина; Иванов, Марија; Петровић, Јована; Стојковић, Дејан; Костић, Марина; Ћирић, Aна; Гламочлија, Јасмина; Функционална храна 21. века: природни производи из перспективе научника; Функционална храна 21. века: природни производи из перспективе научника; | |
dc.rights.holder | © 2016 by the Institute for Biological Research "Siniša Stanković" | sr |
dc.citation.vancouver | Ivanov M, Petrović J, Stojković D, Kostić M, Ćirić A, Glamočlija J, Soković M. Funkcionalna hrana 21. veka - prirodni proizvodi iz perspektive naučnika. Beograd: Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković"; 2020. 39 p. | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |
dc.identifier.fulltext | https://radar.ibiss.bg.ac.rs/bitstream/id/8460/Funkcionalna-hrana-FINALNO-sa-koricama.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_ibiss_4224 |